2013. dec 01.

Jordánia következetesen alkalmazza a tudománydiplomáciát a válságok kezelésében

írta: Janguli
Jordánia következetesen alkalmazza a tudománydiplomáciát a válságok kezelésében

A Tudomány Világfórumát négy év múlva megrendező Jordánia arra is szeretné felhasználni az eseménysorozatot, hogy a világgal jobban megismertesse az ország lakóinak gondolkodásmódját és kultúráját – nyilatkozta Hasan Saraireh a Jordán Hasemita Királyság attaséja az mta.hu-nak. A tudománydiplomácia jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: Jordánia következetesen használja ezt az eszközt a politikai válságok kezelésében.

Itt, Rióban született meg a döntés, hogy négy év múlva Jordánia látja vendégül a Tudomány Világfórumát. Mit gondol: van ennek a döntésnek politikai magyarázata és üzenete is?

Valószínűleg igen, de minden bizonnyal az is befolyásolta a döntést, hogy Jordániában a legmagasabb szinten támogatják a tudományt és természetesen ennek a fórumnak az ammáni megrendezését is. Mind az uralkodó, Abdullah király, __abdullah2.jpg

mind pedig Sumaya bint El Hassan hercegnő, a Királyi Tudományos Akadémia elnöke megtiszteltetésnek érzi, hogy mi kaptunk bizalmat. Ez nagy kihívás, de mi képesek vagyunk neki megfelelni. A hercegnő nagyon aktív a tudományos élet terén, sok mindent tesz a tudomány előmozdításáért, és az is tény, hogy Jordánia nyitott ország, valamennyi tudóst vendégül látja, jöjjenek bárhonnan is! S ez minden bizonnyal döntő érv volt mellettünk.

Jordániát valóban nyitott országként tartják számon: Önök vendégül látnak izraeli és iráni tudósokat egyaránt, ami nem képzelhető el mindenütt. Lehet, hogy éppen ebben áll a vonzerejük? Hogy Ammán a tudománydiplomácia mellett a hagyományos diplomácia terepe is lesz négy év múlva?

Hadd emlékeztessek rá, hogy a konferencián eddig a legnagyobb érdeklődés azt a szekciótanácskozást kísérte, amelyet a tudománydiplomáciának szenteltek. S egyetértek Önnel: a mellettünk szóló döntésben valóban szerepe lehetett annak, hogy Jordánia milyen politikát folytat, milyen eszközökkel keresi a komoly válságokkal terhelt közel-keleti térség problémáinak a megoldását, és hogy egyáltalán milyen szerepe van a jordán kormánynak a mérsékelt politizálás, a párbeszéd, a békés megegyezések előmozdításában. Nézze: mi már régóta élünk a tudománydiplomácia eszközeivel a politikai válságok megoldásának segítésében. S ezt szándékosan, elhivatottan tesszük.

Vannak már elképzeléseik a leendő konferenciáról?

Mindenképpen szeretnénk felhasználni az alkalmat arra, hogy Jordániát jobban megismertessük a világgal, hogy a világ ne csupán a politikánkat ismerje, hanem azt is, hogyan élnünk, hogyan gondolkodunk, milyen a kultúránk.

Szólj hozzá

Jordánia wsf 2017 Abdullah Hasan Saraireh