2014. júl 12.

Zaid Naffa, a jordán tiszteletbeli konzul látogatása a Magyar Tudományos Akadémián

írta: Janguli
Zaid Naffa, a jordán tiszteletbeli konzul látogatása a Magyar Tudományos Akadémián

RSSlogo-final.jpg

Bemutatkozó látogatáson fogadta Zaid Naffát, a Jordán Hasemita Királyság tiszteletbeli konzulját Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A 2017. évi World Science Forum házigazdájaként Jordánia már a 2015-ös budapesti WSF szervezésében is részt vesz.

Zaid-Naffa.jpg

Zaid Naffa, forrás: thedaily.hu

A 2013-as brazíliai rendezvényt követően, 2015 novemberében ismét Budapesten találkoznak a World Science Forum (WSF) résztvevői, a világ vezető tudósai, tudománypolitikai döntéshozói. A Magyar Tudományos Akadémia és a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezetei által közösen megrendezendő tudománydiplomáciai találkozó irányító testületének döntése alapján a 2017-es fórum házigazdája a jordániai Királyi Tudományos Társaság (The Royal Scientific Society) lesz.

A szimbolikus jelentőségű helyszínválasztás megerősíti a közel-keleti ország szerepvállalását a régiót terhelő politikai viták békés rendezésében, és mutatja elkötelezettségét a tudomány támogatása iránt. A megbeszélésen az Akadémia elnöke kiemelte: a jelentős eseményre való felkészülést segíti, hogy a fórum vezető testületének tagjaként Sumaya bint el Hassan jordán hercegnő is részt vesz a budapesti fórum programjának összeállításában, valamint hogy az MTA és a Royal Scientific Society közti megállapodás értelmében a két intézmény már a 2015-ös WSF szervezésében is együttműködik.

Sumaya-el-hassan-bin-talal.jpg

Sumaya bint El Hassan, forrás: www.mashpedia.com 

Lovász László és a tiszteletbeli konzul egyetértettek abban, hogy a kutatás-fejlesztés területén is van lehetőség a két ország kapcsolatainak bővítésére, és szándékukat fejezték ki a kutatási intézményeik együttműködését és a kutatócserét támogató megállapodások áttekintésére.

petra-Jordan.jpg

Petra, Jordánia

 

Szólj hozzá

mta konferencia mta budapest princess sumaya el hassan Lovász László Jordánia wsf 2017