2017. nov 11.

Az alternatív tények korszaka

írta: Janguli
Az alternatív tények korszaka

A World Science Forum vissza-visszatérő témája, hogy milyen módon jutnak el a tudományos eredmények a politikusokhoz és más döntéshozókhoz. A 2017-es fórumon a kérdéskör kiegészült az „alternatív tények” problémájával. Mint William Sutherland, a Cambridge-i Egyetem biológus kutatója a Tudományos tanácsadás az „alternatív tények” korszakában című tematikus ülésen elmondta: egy 2014-es vizsgálat szerint az alanyok a döntéseik közel felén változtattak azt követően, hogy a döntéshozatal során pontos tájékoztatást kaptak a tudományos tényekről. „A bizonyítékok szakértőkön keresztül juthatnak el a döntéshozókig. A konkrét cselekvési terv megalkotására azonban a szakértők a legtöbb esetben nem alkalmasak. Az tudományos tények ismeretében a politikai döntéshozók felelőssége, hogy az általuk képviselt értékek és más szempontok ismeretében hogyan választanak a lehetséges megoldások közül” – mondta Sutherland.

william_sutherland_cambridge_world_science_forum.jpgWilliam Sutherland

Álhírek egykor és most

Alternatív tényekkel már a 19. században is szembesült a Magyar Tudományos Akadémia – mondta a társszervező intézmény képviseletében Lovász László elnök. Elmesélte, hogy az Akadémia 1865-ben leplezett le egy csodaszerként beállított, állítólag antimontartalmú rákospalotai ásványvizet, és hívta fel a figyelmet arra, hogy a település lakosainak éppen hogy örülniük kellene annak, hogy nem mérgező a vizük. A homeopátiával 1856-ban foglalkozott az MTA, és lám, a kérdés ma is releváns. Az álhírek terjedése komoly veszélyt jelentett már akkor, és napjainkban még inkább az – mondta Lovász László. Az MTA elnöke szerint most azzal szembesülünk, hogy a közösségi média sajnos könnyen válik az áltudomány terjesztésének elsődleges csatornájává, hiszen bármilyen téma megtalálhatja a maga követőit, akik aztán csak a nekik tetsző hírforrásokat olvassák. Az is probléma, hogy az „alternatív tények” közlésének nincsenek különösebb keretei, míg a tudományos publikáció szigorú szabályok közé szorított. A tudósok testületei számára nincs más megoldás, mint a megbízható hírforrássá válás, az együttműködés a médiával, a kutatási módszertan és az esetleges érdekellentétek bemutatása, valamint a kritikai gondolkodás elősegítése – magyarázta Lovász László.

Lovász László world science forum 2017 jordanLovász László

„Az alternatív tény hazugság” – mondta Rolf Dieter Heuer, az Európai Bizottság tudományos tanácsadói testületének elnöke, a CERN korábbi főigazgatója. Terjedésük oka, hogy túl sok adattal találkozunk, amelyek megbízhatóságát nem tudjuk ellenőrizni. A tudósoknak képesnek kell lenniük a tényekkel kapcsolatos bizonytalanság kommunikációjára is, mert csak így alakulhat ki a tudományos szakértők iránti bizalom. Kiemelte, hogy a párbeszéd során a tudománynak minden esetben valami mellett és nem valami ellen kell érvelnie.

rolf-dieter_heuer_world_science_forum_2017_jordan.jpgRolf-Dieter Heuer

 

Képzés szükséges a tanácsadói szerephez

Vladimír Šucha, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) főigazgatója szerint hibás megközelítés, hogy a tudósok egyedüli felelőssége a tények közlése: az erre alapuló tanácsadói modell nem lehet sikeres. A lineáris információáramlás helyett bizalmon alapuló kapcsolat szükséges a tudósok és szakpolitikai döntéshozók között. „A tudományos tanácsadás paradigmaváltáson megy keresztül. Túl kell lépnünk azon, hogy arról panaszkodunk: a döntéshozóknak nincs idejük minden tényt elolvasni. A tudósoknak fel kell vállalniuk az értékeiket, és ki kell állniuk mellettük, felvállalva ennek következményeit is” – mondta.

vladimir_sucha3.jpgVladimír Šucha

Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy fontos, hogy a tudományos tények ne álljanak szemben az érzelmekkel, mert az ilyen viták nem vezetnek eredményre. A tudósoknak a döntések következményeiről és azok fontosságáról kellene beszélniük. Hangsúlyozták továbbá, hogy ahogyan nem minden tudós alkalmas a tudomány népszerűsítésre, úgy a tudományos tanácsadásra sem. Ahhoz, hogy ebben sikeresek legyenek, képzésre és gyakorlatra van szükség.

Forrás: mta.hu

Szólj hozzá

áltudomány álhírek world science forum tudomány világfóruma world science forum története Fórum Mundial de Ciência Lovász László Jordánia wsf 2017 László Lovász tudomány kommunikáció wsf 2017 Rolf Dieter Heuer William Sutherland