2005. nov 12.

WSF 2005

írta: Janguli
WSF 2005

WSF - történelmi jelentőségű kezdeményezés

"A rendezvény tudatosan nem konferencia, hanem fórum, amely ily módon lehetőséget kínál a tudományos párbeszédre" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a World Science Forum elnöke.

A 2005-ös World Science Forumon - a 2003-as rendezvényen elindult történelmi jelentőségű kezdeményezés folytatásaként - újabb izraeli-palesztin kerekasztal megbeszélésre kerül sor "Tudomány a békéért" címmel, több Nobel-díjas részvételével.

A World Science Forum meghívott előadói között olyan nemzetközileg elismert kutatók, szakemberek, tudományos, gazdasági és közéleti személyek találhatók, mint Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet első igazgatója, Janez Potocnik, az Európai Unió tudományügyi főbiztosa, Goverdhan Mehta, az ICSU elnöke, Yongxiang Lu, a Kínai Tudományos Akadémia elnöke, Chulabhorn Mahidol, a thaiföldi Chulabhorn Kutatóintézet elnöke, El Hassan bin Talal jordán herceg, a Római Klub elnöke, Alan I. Leshner, az American Association of Advanced Studies elnöke, illetve Werner Arber és Torsten Wiesel Nobel-díjasok.

A World Science Forum története

A World Science Forum előzményei 1999-re vezethetők vissza, amikor az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete), valamint az ICSU (a Tudomány Nemzetközi Tanácsa, vagyis a világ nem kormányzati tudományos szervezeteinek szövetsége) együttesen Budapesten tartották a Tudomány Világkonferenciáját. A rendezvényen 134 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselői mondták el véleményüket a 21. század tudománypolitikai kérdéseiről. A világ mintegy ezer neves tudósa 25 szekcióban vitatta meg tudomány és társadalom kölcsönhatásait.

A World Science Forum Magyarország számára nagy nemzetközi sikert és elismerést hozott. Ennek jellemzésére csak egy adat: az UNESCO Közgyűlésén, 1999. november elején a Természettudományi Szekció ülésén M. Iaccarino főigazgató-helyettes tájékoztatta a jelenlévő küldöttségeket a budapesti rendezvényről. Igen hízelgő értékelést adott a magyar hozzájárulásról. Az általános vitában 73 ország delegációja mondott köszönetet a magyar kormánynak vagy a Magyar Tudományos Akadémiának.

Később felmerült az ötlet, hogy Magyarország rendezzen kétévente World Science Forum-ot (Tudomány Világfórumát). A javaslatot felkarolták. A Magyar Tudományos Akadémia vállalta a szervezéssel, végrehajtással járó tevékenységet.

Az első World Science Forum 2003. november 10-12. között került megrendezésre Budapesten. Együttműködő partnerek akkor is az UNESCO, az ICSU és az Európai Unió voltak. A Fórum a tudásalapú társadalom kérdéseivel foglalkozott, 300 neves külföldi és 100 magyar tudós vett rajta részt. E rendezvény sikere alapozta meg a World Science Forum kétévenkénti megtartásának lehetőségét.

A World Science Forum időpontjának kiválasztása sem véletlen. November 3. a Magyar Tudomány Ünnepe, amelyet egyhónapos hazai tudományos rendezvénysorozat követ. November 10-ét az UNESCO korábban a Tudomány Világnapjává (World Science Day) nyilvánította. Így időben egybeolvad Budapesten a magyar és a nemzetközi megemlékezés a tudományról, egyúttal a tudósok felelősségéről, a technikai haladás és a környezeti értékek közötti harmonikus viszonyok megteremtéséről.

Szólj hozzá

unesco római klub wsf icsu world science day world science forum 2005 world science forum története tudomány világnapja world science forum 2003 lámfalussy sándor janez potocnik werner arber