2007. nov 11.

World Science Forum 2007 - Interjú Sir George Radda professzorral

írta: Janguli
World Science Forum 2007 - Interjú Sir George Radda professzorral

"Gyakran kis országok - mint például Magyarország - járulnak hozzá nagyon jelentős mértékben a tudomány fejlődéséhez, mert ők a tehetség forrásai. Még ha exportálniuk is kell azt. A világ a globális tudományos kutatások, a gazdaságilag és szellemileg is erős együttműködések felé halad a jövőben" - a november 8-án Budapesten kezdődő World Science Forum (Tudomány Világfóruma) egyik legrangosabb vendége, Sir George Radda professzor Sir_George_Radda_world_Science_forumnyilatkozott az [origo]-nak.

A 2007-es konferencia mottója: "Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe". Védnöke Sólyom László köztársasági elnök volt, aki megszervezte a "Zöld Elnökök Találkozóját" is, amelyre meghívta a környezetvédelmet szívügyükként kezelő európai kormányfőket. Tanácskoztak a világ leggazdagabb országaiban működő tudománytámogatási szervek irányítói, de kicserélték tapasztalataikat azon fejlődő országok miniszterei is, amelyek egyre fontosabbnak vélik a tudományba való befektetést. Érdekesség volt még az Izraeli-Palesztin Tudományos Szervezet szekcióülése.

[origo]: Pár száz éve még a tudomány kíváncsi és megszállott emberek "időtöltése" volt, akik meg akarták érteni a világot. Mi most a tudomány? Ugyanazt jelentheti-e egy kutató számára, amit korábban Pascalnak vagy Newtonnak?

George Radda: A tudomány mindig is arról az emberi igyekezetről és erőfeszítésről szólt, hogy megértsük a világot magunk körül; megoldjunk fontos, alapvető problémákat; új utakat fedezzünk fel új ismeretek hasznosításával. A komoly tudomány soha sem volt "időtöltés". Gondoljunk csak Galileire, aki azért küzdött az előítéletek és megszokások ellen, hogy előtérbe kerülhessenek olyan új eszmék, amelyek megszületése a technika fejlődésén alapult. Ez nem időtöltés! A tudomány ma is ugyanez: keressük a Higgs-bozont, a természet egy nehezen meghatározható, alapvető részecskéjét, hogy megerősíthessük a fizika jelenlegi eszmerendszerét. Új bolygók és csillagok után kutatunk, hogy megérthessük az Univerzum keletkezését. Új vakcina előállításán dolgozunk, hogy gyökerestől kiirthassuk Afrika és más fejlődő országok egyik leggyilkosabb betegségét, a maláriát. Ezen célok bármelyike indokolja a tudomány létét, és hajtóerőt jelent a tudósok számára. Új, korábban soha nem látott felfedezések, megfigyelések, észlelések, nos ez az, ami izgalmassá teszi a tudományt.

Hajdanán a tudósok gyakran egyszerű eszközökkel érték el eredményeiket. Manapság bonyolult gépek, jól felszerelt laboratóriumok segítik a kutatót. Ma már csak ott művelhető tudomány, ahol pénz is van?

Ahhoz, hogy a tudományban előrehaladhassunk, ki kell választanunk egy megfelelő problémát, majd meg kell fogalmaznunk megfelelő kérdéseket, és végül megfelelő eszközökkel kell rendelkeznünk, hogy megkaphassuk a válaszokat. Amint a kérdéseink egyre bonyolultabbakká válnak, egyre jobb technikai eszközökre van szükségünk, hogy feleljünk rájuk. Így a tudomány műveléséhez szükség van anyagiakra. De a legdrágább dolog mindebben mégiscsak a szellemi tőke. Gyakran kis országok - mint például Magyarország - járulnak hozzá nagyon jelentős mértékben a tudomány fejlődéséhez, mert ők a tehetség forrásai. Még ha exportálniuk is kell azt. A világ a globális tudományos kutatások, a gazdaságilag és szellemileg is erős együttműködések felé halad.

A World Science Forum egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány szerepére a döntés-előkészítések folyamatában. Ön szerint hol tart a gazdasági szakemberek, politikusok meggyőzése?

Az utóbbi évtizedekben az új ismeretek átalakították a világról alkotott elképzeléseinket, és a felvilágosult politikusoknak, gazdasági vezetőnek nem lehet kétsége afelől, hogy a tudomány kulcsfontosságú része az életünknek és a gazdaságnak. De sajnos nem minden esetben van így. Gyakran a legfejlettebb társadalmakban van politikai vakság, és lép fel a tudomány szerepének visszautasítása. A világkonferenciák, mint például a jelenlegi budapesti is, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet a tudomány fontosságára.

Elegendő-e a gazdasági szakembereket és a politikusokat meggyőzni a tudomány fontosságáról? A társadalmat, az egyes embereket nem kell ebbe a folyamatba bevonni?

Az emberek meggyőzése a tudomány jelentőségéről és társadalmi hasznáról még fontosabb, mint a politikusoké, mert ha az emberek hisznek abban, hogy a tudomány üdvös és hasznos dolog mindenki számára, akkor a politikusok nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a véleményt. Az összes olyan szervezet, amelyben tevékenykedem - egyetemek, kutatóintézetek, kutatási alapok, mint például az Egyesült Királyság Orvosi Kutatási Tanácsa (Medical Research Council), ahol hét évig töltöttem be vezető tisztséget - nagy hangsúlyt helyez arra, hogy informálja a társadalmat a tudomány új eredményeiről és azok társadalmi hasznáról. 

Nem osztja-e meg még jobban a világot a tudomány fejlődése? Például az orvostudományban az egyre eredményesebb, de egyben egyre drágább kezelési módok a tehetősebb emberek számára elérhetőek. A rendkívül szegény országok lakosságán segítenek-e az újabbnál újabb eredmények?

A gazdagabb országok felelőssége, hogy biztosítsák, ez ne történhessen meg. Ha a politikai rendszerek szociálisan érzékenyek, ugyanazt tehetik, mint számos szervezet, mint például a Medical Research Council vagy a Gates Alapítvány, amelyek biztosítják, hogy a gyógyászati fejlesztések elérhetővé váljanak a kevésbé jómódú és kevésbé fejlett országok számára is. Számos nagy gyógyszerészeti vállalat felismerte már, hogy kötelessége ezt megtenni.
 
Önt a munkája, egész pályafutása, sikerei az Egyesült Királysághoz kötik. 2005-ben azonban Nagy-Britanniai kötelezettségei mellett elvállalt egy fontos tisztséget Szingapúrban: Ön lett a Singapore Bioimaging Consortium elnöke. Miért választotta Szingapúrt, mi vonzotta benne?

Erre a kérdésre a válasz messzire vezet. Vonzott az újdonság és a sok lehetőség, amelyet Szingapúr tudományos téren kínált. De legfontosabb a hozzáállás. A kormány és a miniszterek elkötelezetten támogatják a tudományos kutatásokat. Szingapúrnak nincs nyersanyaga, így a gazdasági és ipari fejlődés teljes mértékben az ismeretek fejlesztésén és a képzett, iskolázott munkaerőn múlnak. A gazdaságuk erős, és jelentős pénzügyi ráfordításokkal támogatják a tudományt. Az emberek lelkesek, és meglepően rövid idő alatt lehet új dolgokat teremteni. Szingapúr orvosi téren egy viszonylag szerény állapotból indulva hét év alatt vált jelentős szereplővé a világon. Készen álltak arra, hogy figyeljenek, tanuljanak, majd cselekedjenek.

Milyen lehetőséget jelenthet a magyar kutatók számára a Lee Hsien Long szingapúri kormányfő és a magyar miniszterelnök által nemrégiben megkötött kutatás-fejlesztési megállapodás?

Ez az egyezmény izgalmas lehetőséget biztosít fiatal magyar kutatók és témavezetőik számára, hogy Szingapúrban világszínvonalú tudományos kutatásokban vegyenek részt. Bár a magyarok nem ismerik valami jól Szingapúrt; sokan nem tudják, hogy ott az angol a nemzeti nyelv. Kíváncsi lennék, hány ember van tudatában Szingapúr földrajzi elhelyezkedésének, nem is beszélve történelméről és a legfontosabbról, tudományos tevékenységéről. A média nagy segítség lehet a tájékoztatásban, az ösztönzésben, a sorompók ledöntésében. Úgy gondolom, ez mindenképpen hasznára válhat a magyar tudománynak és a fiatal generációnak.

Mit tanácsolna egy tehetséges, szorgalmas, fiatal magyar kutatónak? Hogyan irányítsa az életét, hogy sikeres kutató váljon belőle?

A tudományos kutatás nagyon izgalmas. Az orvostudomány a 21. században sok kihívást és lehetőséget kínál. Meg kell tanulni, hogyan lehet megvalósítani a különböző tudományterületek együttműködését, mert ahhoz, hogy megoldjuk a nagy egészségügyi problémákat, nemcsak biológiai és orvosi tudás szükséges, hanem fel kell használni a fizika, a kémia, a matematika eredményeit is. Magyarország erős ezekben, és ez erős pozícióba helyezi. Ugyanakkor tudatában kell lenni annak is, hogy a tudományos kutatás nehéz és nem feltétlenül a legjobban fizetett munka. Szenvedély kell az új felfedezésekhez, és ha ez megvan, eredményes lehet az élet.

Sir George Radda

Magyar származású tudós, aki 1956-ban hagyta el az országot. Oxfordban két évvel később már megszerezte első, kémiai diplomáját. 1969-ben izomszövetek működését kezdte tanulmányozni az akkoriban újdonságnak számító, a mágneses rezonancia elvén alapuló képalkotó módszerrel (MRI). Munkájával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a ma már rutineljárásnak számító MRI-vizsgálatok bekerülhessenek a klinikai gyakorlatba. Tudományos eredményeiért az angol királynőtől 2000-ben lovagi címet kapott.

 

 

 

Kitüntették Sir George Raddát, az MRI atyját

 

2011.10.29. Magyar Nemzet 16.oldal

Nemzetek és szakterületek közötti együttműködést szorgalmaz Sir George Radda

Az MRI-vizsgálatok atyjaként számon tartott Sir George Radda vehette át tegnap a Semmelweis Egyetem legrangosabb díját. A magyar származású kémikus a Semmelweis Budapest Award kézhezvételekor hangsúlyozta: a mai világban arra van szükség, hogy az eltéro szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak a megoldásáról. A tavaly először odaítélt Semmelweis Budapest Awardot a világ egyik legjelentősebb tudománypolitikusa az egyetem elméleti orvostudományi központjában vehette át a Semmelweis Egyetem (SE) rektorától. Sir George Radda professzor – akinek munkája lehetővé tette, hogy ma már rutineljárásnak számít az MRI-vizsgálat a klinikai gyakorlatban – felismerte az új tudományos stratégiát, amelynek lényege: az egészségügyhöz kötődő iparágak és vállalkozások erősítésével kell fejleszteni a lakosság életminőségét és egészségi állapotát – mondta Tulassay Tivadar, az SE rektora ünnepi beszédében.

Sir George Radda mindössze húszéves volt, amikor 1956-ban öccsével és nővérével elhagyta Magyarországot. Lapunknak a 75 éves kémikus azt nyilatkozta, külföldön felépített magának egy másik életet, nem merült fel benne, hogy végleg hazatelepedjen. Ennek ellenére az Oxfordi Egyetem professzora rendszeresen látogat Magyarországra, és tart előadásokat az SE hallgatóinak. Mindig jó érzés ide jönni – mondta. Hozzátette, hogy külön megtiszteltetés számára a kitüntetés és az, hogy szülőhazájában is elismerik munkáját. A kémikus, aki 2000-ben lovagi címet kapott az angol királynőtől, jelenleg egy szingapúri központú tudományos ügynökség (A*STAR) orvosbiológiai kutató tanácsának elnöke. Az ő közbenjárásának köszönhetően tudományos együttműködési szerző dés született 2007-ben a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és az A*STAR közt. Nyugdíjazásáig (2003) Sir George Radda volt a brit kutatásetikai tanács (Medical Research Council) igazgatója, és nevéhez fűződik többek közt a Nemzetközi őssejtfórum (ISCF) életre hívása is. Kérdésünkre elmondta, az őssejtkutatás terén mindenképpen a nemzetközi programok összehangolására van szükség, és ebbe a folyamatba igyekszik bevonni az őssejtkutatás iránt rendkívül nyitott Szingapúrt is.

A kutató kifejtette, nincs kétsége afelől, hogy a következő harminc évben a tudományos élet középpontja Ázsia felé tolódik. Ott ugyanis rendelkezésre áll a tudományos sikerekhez szükséges tehetség, a források és az akarat is.

Ha a nyugati világ nem akar lemaradni, gyorsan kell cselekednie és csatlakoznia a tudományos folyamatokhoz – fejtette ki. Nem elég a kutatócsoportok hagyományos együttműködése, teljesen új szemléletre van szükség ahhoz, hogy az eltérő szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak a megoldásáról hangsúlyozta professzor.

Képaláírás: “A tudományos élet középpontja Ázsia felé tolódik” FOTÓ: NAGY BÉLA

Szerző: GYŐR ÁGNES


 

 

Szólj hozzá

world science forum sir george radda