2011. nov 19.

A World Science Forum 2011 Zárónyilatkozata: Új korszak a tudományban

írta: Janguli
A World Science Forum 2011 Zárónyilatkozata: Új korszak a tudományban

A világ tudományának új korszaka -

ezzel a címmel fogadták el az 5. World Science Forum zárónyilatkozatát a résztvevők. A dekrétumot Pálinkás József, az MTA és a World Science Forum elnöke a Parlamentben tartott záróülés végén terjesztette elő.

A nyilatkozat hangsúlyozza: a tudomány az emberiség öröksége és közös tulajdona, amely napjainkban a korábbiaknál is nagyobb mértékben formálja a világot és annak jövőjét. Századunk nagy kihívásai közé tartozik a népességnövekedés, a klímaváltozás, az élelem- és az energiahiány, a természeti és a technológiai katasztrófák, a járványok és a fenntartható fejlődés. Mindez új feladatok elé állítja a tudomány képviselőit.

A nyilatkozat rámutat arra is, hogy új központok jelentek meg a tudományos életben, s ezáltal megnőtt a tudománydiplomácia szerepe a tudományos együttműködések kialakításában. A tudás áramlásának felgyorsulása révén a tudósok új migrációs mintázatai jöttek létre. Az agyelszívás jelenlegi nyertesei és vesztesei számára is fontosak az intenzív párbeszéd lehetőségei és az együttműködés megújuló formái.

A különféle kutatási területek fejlődésével olyan morális és etikai vonatkozások is előtérbe kerülnek, amelyekkel kapcsolatban mind a tudósok közötti, mind a széles nyilvánossággal való elmélyült párbeszédre nagy szükség van.

Szólj hozzá

world science forum 2011 world science forum 2011 zárónyilatkozat