2011. nov 19.

World Science Forum 2011. Budapest - Day 3/3. - Parliamentary Session - Closing Plenary Lectures

írta: Janguli
World Science Forum 2011. Budapest - Day 3/3. - Parliamentary Session - Closing Plenary Lectures

Saturday 19 November 12:00 - 13:00 CLOSING PLENARY LECTURES

Venue: The House of Parliament
 

Pál Schmitt, President of Hungary

pal-schmitt-president-of-hungaryA WSF 2011-et lezárva elsőként a magyar államfő, Schmitt Pál tartott előadást az együttműködés, az egyéni, intézményi, nemzeti és nemzetközi szintű közös gondolkodás jelentőségéről:

Az első napjaink egyik kulcskérdése: az együttműködés, méghozzá annak legújabb formái. Olyan összehangolás, amit a mai világ, a mai jelenségek megkívánnak a tudománytól, hiszen ma már nem elég egyes emberek, egyes laborok vagy egyetemi tanszékek, meglévő kutatások transzferének szintjén értelmezni a közös munkát.

Örvendetes és friss példával tudok szolgálni Önöknek.

Épp a napokban egy konferenciával indult el Magyarországon, Szeged városában egy különleges program. Az Európai Unió – tekintettel a Szegedi Tudományegyetemen folyó ez irányú munkára és annak eredményeire – Szegeden építi meg a világ legnagyobb teljesítményre képes, kísérleti célokat szolgáló lézerét. Nemcsak egy fantasztikus berendezés készül, amely 1000-szer nagyobb hatású a jelenleg ismert lézereknél, hanem egy nemzetközi kutatóközpont is. Ennek működtetésétől nagyon sok új tudást remélünk.

Nyilvánvalóan munkálkodik bennem a nemzeti büszkeség: a magyar tudományosság nagy dicsősége ez a hatalmas fejlesztés. De távolról sem ez az egyetlen ok, amiért szerettem volna megidézni e múlt heti eseményt.
Az úgynevezett szuperlézer megvalósítása ékes példája annak, hogy a tudomány nem csupán a versenyről, de az összefogásról is szól. A szegedi központban az Európai Unió közös nagyberendezése épül. A hozzá kapcsolódó majdani munkában ráadásul unión kívüli országok is részt vesznek majd.

Bőséggel vannak tehát a tudományban olyan célok, amelyekért érdemes és szinte kötelező együttműködni. Ezzel pedig el is értem a második kiemelendő fogalomhoz, a felelősséghez. Bor-ZsoltKiváló lézerkutatónk, Bor Zsolt professzor mondta egy alkalommal – nem meglepő módon egy tudományos díj
(Bolyai-díj) átvételekor −, hogy „a tudós tehetsége nemcsak önmagáé, hanem a nemzeté is.” ...

A tudománytól az emberek végül is joggal várják el, hogy előbbre vigyen bennünket, könnyítsen a nehézségeken, pontosítsa az ismereteinket, egyszerűbb, olcsóbb, környezetkímélőbb, egészségesebb, gyorsabb és precízebb megoldásokat adjon a kezünkbe. Kérem, engedjenek meg egy sportos hasonlatot. A magasugrás látszólag egyszerű gyakorlata 100 év alatt a kezdeti ollózó, majd guruló, később hasmánt technikák után eljutott a mai „csúcstechnikához”, a flopp stílushoz. Az edzők és a sporttudósok nem nyugodtak bele az éppen aktuális világcsúcsokba, új és új technikákat és módszereket alkalmaztak. Tudományos alapossággal tanulmányozták a nekifutás, elrugaszkodás, a lendületvétel, a légmunka és a talajra érés minden fázisát. Bekapcsolódott a biomechanika, anatómia, élettan, az erőnlét-diagnosztika, a kineziológia, a táplálkozástudomány, a pszichológia, a digitális és videotechnikai analízis, míg a világcsúcs a mai 240 centiméterhez érkezett.
Ezzel a sportos példával csak azt kívántam érzékeltetni, hogy ahol többre vagy jobb teljesítményre törekszünk az élet bármelyik területén, nincs más út, mint igénybe venni a tudomány segítségét. ...

A hidegháború, a vasfüggöny éveiben magyar kutatók számára nehéz béklyót jelentett, hogy alig jutottak el külföldre, kevesebbet láttak a kurrens folyamatokból. Akkor alakult ki az a gondolkodás, ha nem vagyunk nagyobbak, nem vagyunk gazdagabbak, akkor különbeknek kell lennünk. ...

Néhány hete az ENSZ tudományokért felelős szervezete, a WSF társszervezőjeként fellépő UNESCO is magyar közgyűlési elnököt választott Bogyay Katalin személyében, aki ma szintén Önök elé lép majd. Azt hiszem, ezek a fejlemények is bizonyítják elkötelezettségünket.

Szerencsére nemcsak a tudománypolitikában, magában a tudományban is vannak friss örömeink. Legutóbb például Freund Tamás és Nusser Zoltán akadémikusok
(KOKI) mta-kokijóvoltából, akik a méltán híres magyar agykutatásnak hoztak újabb sikereket. Ugyanabból a magyar akadémiai intézetből két kutatócsoporttal is jelentős (összesen több mint 5 millió eurós) támogatást nyertek az Európai Kutatási Tanács alapjából.
Kérem, higgyék el, e sikerek megidézését nem pusztán büszkélkedésnek, sokkal inkább tanulságnak szánom.

 

Katalin Bogyay, President of the General Conference, UNESCO

"A tegnap álmait a ma valóságára váltani: ez a kutatók feladata, a tudománynak így az emberiséget kell szolgálnia" ─ mondta Bogyay Katalin, az UNESCO 36. közgyűlésének elnöke. Egy indiai tudós-költő gondolatainak üzenetével emlékeztetett a feladatra: miközben jobb világ megteremtésére törekszünk, vigyáznunk kell annak épségére, hogy biztonságban adhassuk át gyermekeinknek.

 

HRH Princess Sumaya bint El Hassan, President of El Hassan Science City and the Royal Scientific Society, Jordan

A tudomány egyetlen nemzetnek sem kizárólagos sajátja, és senki nem képes tudományos munkára teljes elszigeteltségben ─ emelte ki Sumaya bint El Hassan hercegnő, a Jordán Királyi Tudományos Társaság elnöke, utalva az együttműködés jelentőségére. A kutatók közössége globális értéket teremt az egész emberiség számára ─ hangsúlyozta.

Aloizio Mercadante
Minister of Science and Technology, Brazil

 

Economist Aloizio Mercadante Oliva took part in the preparation of government programs for the PT (Workers’ Party) and worked as coordinator of the presidential elections in 1989 and 2002. He ran as Vice-President in the 1994 elections alongside Lula.

A professor-in-leave with the Pontifical Catholic University of Sao Paulo (PUC-SP) and the University of Campinas (Unicamp), Mercadante served as PT’s national vice-president and secretary for international relations, and was also part of the National Directory and the National Executive Board of the party. In 1990, he was elected for his first term as PT’s best voted federal deputy. In 1996, he ran for Vice-Mayor in Sao Paulo.

In 1999, he was back to the Chamber of Deputies as the country’s third best voted deputy. During his second term, he participated in a number of commissions in the economic, financial and tax areas. He chaired the Commission for Economy, Industry and Trade (1999), was PT’s leader in the Chamber (2000), and member of the commissions for External Relations and National Defense, and Finance and Taxes (2001).

While running for Senator in 2002, Mercadante became the best voted in the country’s history – with over 10.5 million votes. At the Senate, he served as Leader of the Government until June 2006, when he decided to run for State Governor in Sao Paulo.

In 2008, Mercadante chaired the Senate’s Commission for Economic Affairs (CAE), and was elected Chairman of the Brazilian Representation in the Mercosur Parliament.

József Pálinkás, President, Hungarian Academy of Sciences (HAS)

 

Szólj hozzá

world science forum szuperlézer józsef pálinkás parliament budapest hungary princess sumaya el hassan aloizio mercadante world science forum 2011 budapest katalin bogyay pál schmitt bor zsolt