2013. nov 29.

Befejeződött a tudomány világfóruma

írta: Janguli
Befejeződött a tudomány világfóruma

Öt pontban fogalmazta meg a nagyvilág számára ajánlásait a Rio de Janeiro-ban hatodik alkalommal megrendezett World Science Forumon részt vett nemzetközi tudósközösség.

A fenntartható fejlődés érdekében kifejtett globális és nemzeti erőfeszítések összehangolása, az oktatás területén az egyenlőtlenségek csökkentése, a tudományos kutatásokban az etikai szempontok érvényesítése, a tudomány finanszírozására fenntartható mechanizmusok kialakítása, továbbá a kormányzati és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdaság és a média szereplőivel a fenntarthatóság kérdéseiről folytatott párbeszéd kibővítése – ezt javasolta száz ország félezer résztvevője.

„Nagyon jó volt a fórumon magyarnak lenni, mert a világ több mint száz országából csakis elismerést kaptunk, ráadásul csupa hazájában befolyásos embertől, aki el is viszi oda a jó hírünket” – értékelte az eseménysorozat végén a Tudomány Világfórumát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke. Egyöntetű elismerés övezte azt a nagyvonalúnak nevezett lépést, „hogy egy Magyarországon életre hívott konferenciát – ha úgy tetszik: egy magyar terméket – világtermékké tettünk”.

A 2017-es World Science Forum házigazdája, Jordánia arra szeretné felhasználni az eseménysorozatot, hogy a világgal jobban megismertesse az ország lakóinak gondolkodásmódját és kultúráját – nyilatkozta Hasan Saraireh a Jordán Hasemita Királyság attaséja az mta.hu-nak. A 2015-ös világfórumnak ismét Budapest lesz a házigazdája.

 

Szólj hozzá