2019. nov 18.

Tudományos Világfórum - visszatekintés 1.

írta: Janguli
Tudományos Világfórum - visszatekintés 1.

wsf_logo_budapest.jpg

Világszerte ismert és elismert tudóstalálkozóvá vált a november 20. és 23. között Budapesten megrendezendő Tudományos Világfórum (WSF). A rendezvény előzménye az 1999-ben a magyar fővárosban tartott Tudomány Világkonferenciája volt, amely elindította az egyik legjelentősebb, témáiban és szempontjaiban legösszetettebb hazai központú tudománydiplomáciai világeseményt.

mta_szekhaz.jpg

Új típusú szerződés kialakítása a 21. század tudásigényű társadalma számára a politikusok, a tudósok, a gazdasági élet vezetői, valamint a média közreműködésével – ezt a célt tűzték ki az 1999-es Tudomány Világkonferenciájának szervezői. A tudomány iránt a múlt század kilencvenes éveinek közepétől világszerte egyre nagyobb érdeklődés nyilvánult meg. 

Az amerikai elnök 1997-ben a szenátushoz intézett üzenetében új, tudásalapú társadalom építését helyezte kilátásba, amelynek kialakításában a tudománynak döntő szerepet kellett játszania. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), valamint a Tudomány Nemzetközi Tanácsa (ICSU) 1997-ben elhatározta a Tudomány Világkonferenciájának összehívását. "Tudomásomra jutott – Láng István hozta a hírt – hogy UNESCO-nagykövetünk szerint még nincs helyszín. A feltétel viszont elég kemény: olyan rendezőt keresnek, amelynek önálló nemzetközi nagy konferenciák lebonyolítására alkalmas szervezete van, az országban a tudomány megbecsültséget élvez és "mellékesen" bírnia kell azokkal a forrásokkal, amelyek a nemzetközi vendég- és szervezőcsapat költségeit fedezik" – idézte fel az előzményeket Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke.

mta-szekhaza-diszterem_total.jpgAz ICSU Magyarországra érkező alelnökét azonban az Akadémia elkötelezettsége és apparátusának felkészültsége, valamint a megkezdett tudománypolitikai reform és az akkori kabinet támogatása is meggyőzte és igen jó véleménnyel távozott Budapestről. Glatz Ferenc akadémiai elnök, az 1998-as kormányváltás után oktatási államtitkárként dolgozó Pálinkás József, és Láng István akadémikus, mint a magyar Előkészítő Bizottság elnöke, társelnöke és titkára végül egy sikeres, Magyarország hírnevét öregbítő rendezvénnyel igazolta a nemzetközi szervezetek bizalmát, amelyeknél Kroó Norbert akadémikus is közbenjárt az eredmény érdekében. "A magyar kormány 500 ezer dollárral járult hozzá a rendezvényhez. A befektetés pedig busásan megtérült" – emlékezett vissza Láng István.

lang_istvan_akademikus_wsf_tudomanyos_vilagforum.jpgLáng István

Mint mondta, a rendezvény Magyarországra irányította a világ vezető kutatóinak és tudománypolitikai döntéshozóinak figyelmét, a 152 országból érkezett több mint kétezer résztvevő pedig a konferencia költségeinek többszörösét költötte el budapesti tartózkodása alatt. A Tudomány Világkonferenciájának egyik konkrét eredményeként született meg a Tudományos Világfórum rendezvénysorozat.

mta_szekhaza-revai-descartesuj.jpgRévai Miklós nyelvész és René Descartes filozófus szobra az MTA székházának sarkán

A World Science Forumra először 2003-ban került sor. A "Tudomány és társadalom" tematika köré szerveződött világesemény célja az volt, hogy tudósok, politikusok, gazdasági szakemberek és érdeklődők együtt gondolkodhassanak a tudomány mindennapi életre gyakorolt hatásairól. "Három korábbi kormányfő – Boross Péter, Horn Gyula, és Orbán Viktor – mellett Medgyessy Péter akkori miniszterelnök is felszólalt a WSF-en" – illusztrálta egy példával a Világfórum iránt megnyilvánuló közéleti érdeklődést Vizi E. Szilveszter, az MTA akkori elnöke.

A plenáris- és a szekcióülések előadói neves tudósok, politikusok, közéleti személyiségek voltak, területük világszerte elismert szaktekintélyei, például Alexander Lámfalussy, az Európai Monetáris Intézet alapító igazgatója, William Wulf, az Amerikai Mérnökakadémia elnöke, Craig Venter, a humán géntérkép elkészítésének egyik vezéralakja, Goverdhan Mehta, az India Tudományos Akadémia volt és az ICSU leendő elnöke, valamint Hans Wigzell, a Karolinska Intézet rektora és egyben az orvosi Nobel-díj-bizottság elnöke. Számos multinacionális vállalat magas rangú vezetője jelent meg és tartott előadást a Világfórumon, többek között az Ericsson elnöke és alelnökei.

"A maga nemében egyedülálló Fórum a tudás, a tudomány, a gazdaság és a társadalom kapcsolatát, az azok közötti együttműködés megerősítésének lehetőségeit vizsgálta. Azaz a Világfórum nem egy 'klasszikus' nemzetközi tudományos konferencia volt, hanem egy társadalmilag, földrajzilag és szakterületileg is "multikulturális" szellemi műhely, amely a társadalom, a politika, a gazdaság és a tudomány makrofolyamatait tekintette át, és – a 21. század új kihívásainak, valamint a fenntartható fejlődés feltételeinek feltérképezése céljából – kereste azok találkozási pontjait.", írta az első WSF-et követően a Magyar Tudomány című lap.

A 2005-ös Világfórum mottója a "Tudás, etika és felelősség" volt. A rendezvényen többek között részt vett Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója, Goverdhan Mehta, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke, Janez Potocnik, az Európai Bizottság kutatási főbiztosa, három Nobel-díjas tudós: Werner Arber, Daniel Kahneman és Thorsten Wiesel. Külön érdekesség a Tudomány a békéért speciális szekció, amelyet a 2003-as Fórumon alakult Izraeli-Palesztin Tudományos Szervezet rendezett.

vizi_e_szilveszter_tudomanyos_vilagforum_wsf.jpgVizi E. Szilveszter

A World Science Forum, amelyben a kezdetektől fontos szerepet játszik a svédországi Karolinska Intézetben kutató és oktató Gulyás Balázs, az MTA külső tagja, a Világfórum igazgatója, a legjelentősebb tudóstalálkozóvá vált. "Úgy gondolom, hogy a World Science Forum négy év alatt elérte azt a célt, amit terveztünk, hogy a tudomány Davosaként emlegessék a világban" – összegezhette az eredményeket a 2007-es "Befektetés a tudásba: befektetés a jövőbe" címmel rendezett eseménysorozat után Gulyás Balázs, aki szerint az összehasonlítás a svájci Világgazdasági Fórummal azóta is megállja a helyét.

gulyas_balazs_wsf_tudomanyos_vilagforum.jpgGulyás Balázs

"Gyakran kis országok, mint például Magyarország járulnak hozzá nagyon jelentős mértékben a tudomány fejlődéséhez, mert ők a tehetség forrásai. Még ha exportálniuk is kell azt. A világ a globális tudományos kutatások, a gazdaságilag és szellemileg is erős együttműködések felé halad a jövőben", nyilatkozta a Tudományos Világfórum egyik legrangosabb vendége, a Szingapúrban kutató Sir George Radda (Radda György) professzor.

Hogy mi is az igazi jelentősége a Világfórumnak, erről Radda a következőt mondta: "a felvilágosult politikusoknak, gazdasági vezetőnek nem lehet kétsége afelől, hogy a tudomány kulcsfontosságú része az életünknek és a gazdaságnak. De sajnos nem minden esetben van így. Gyakran a legfejlettebb társadalmakban van politikai vakság, és lép fel a tudomány szerepének visszautasítása. A világkonferenciák, mint például a jelenlegi budapesti is, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet a tudomány fontosságára."

"Az emberek meggyőzése a tudomány jelentőségéről és társadalmi hasznáról még fontosabb, mint a politikusoké, mert ha az emberek hisznek abban, hogy a tudomány üdvös és hasznos dolog mindenki számára, akkor a politikusok nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a véleményt. Az összes olyan szervezet, amelyben tevékenykedem – egyetemek, kutatóintézetek, kutatási alapok, mint például az Egyesült Királyság Orvosi Kutatási Tanácsa (Medical Research Council), ahol hét évig töltöttem be vezető tisztséget – nagy hangsúlyt helyez arra, hogy informálja a társadalmat a tudomány új eredményeiről és azok társadalmi hasznáról."  

Tudás és jövő

Tíz esztendővel az 1999-es Tudomány Világkonferenciája után már egy rendkívül magas presztízsű, intézményesült WSF-re érkezhettek a világ vezető kutatói és a döntéshozók. A mottó: "Tudás és jövő" jelezte, hogy az előző évtized eredményeinek számbavétele mellett a 2009-es rendezvény a jövőről szól.

"Az egyik fontos cél annak a megvitatása volt, hogy mi lesz a tudás és a tudomány szerepe a komplex és globális társadalmi viszonyok között a következő évtizedekben" – mondta a Világfórumot akkor már az MTA elnökeként vendégül látó Pálinkás József. A minden korábbi tapasztalatot felülmúló sebességű és jelentőségű változások a világban és az egyes tudományterületeken szükségessé tették a WSF megújítását. A World Science Forum Irányító Testülete az MTA elnökével egyetértésben úgy döntött, hogy a Tudomány Világfórumának minden második alkalommal, vagyis minden negyedik évben más világváros legyen a házigazdája. Ugyanakkor a magyar fővároshoz köthető Világfórum szervezését és lebonyolítását az összes többi alkalommal továbbra is Budapest vállalja. 

 A Világfórum történetének folytatása itt olvasható

Szólj hozzá

budapest unesco wsf world science forum tudomány világfóruma hungarian academy of sciences world science forum budapest józsef pálinkás budapest hungary Balázs Gulyás tudományos világfórum Norbert Kroó István Láng Szilveszter Vizi E