2015. nov 08.

A veszély valós, az időnk véges, de még változtathatunk: a klímacsúcsnak üzent a WSF

írta: Janguli
A veszély valós, az időnk véges, de még változtathatunk: a klímacsúcsnak üzent a WSF

A zárónyilatkozat elfogadásával fejezte be munkáját szombaton a hetedik World Science Forum Budapesten. AParlamentben tartott ülésen Áder János államfő a kutatók, a politikusok és a társadalom tagjainak cselekvő közreműködését sürgette a globális problémák megoldása érdekében. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója pedig arról beszélt, hogy a korábban soha nem tapasztalt kihívások miatt különösen fontos a párbeszédnek helyet adó Tudományos Világfórum.

Parlamenti hangulat

„A World Science Forumnak megalakulása óta hivatása, hogy megtalálja, miként válhatnak a tudomány új eredményei társadalmi bölcsességgé” – méltatta a hetedik alkalommal megrendezett világtalálkozót a záróünnepségen elmondott köszöntőjében a köztársasági elnök. Áder János a WSF egyik idei központi gondolata, a környezeti fenntarthatóság és a közelgő párizsi klímacsúcs kapcsán arra figyelmeztetett: egész jövőnk függ attól, hogy az élő bolygónkat érő kihívásokat milyen tudatossági szinten vagyunk képesek látni, láttatni és értelmezni.

Áder János
Áder János

 
Kellő összefogással van esély

„Egyáltalán nem mindegy, hogy csak fenyegetést látunk-e bennük, vagy meglátjuk a lehetőséget is arra, hogy a globális veszélyt elkerülve egy magasabb civilizációs szintre lépjünk. Ha megmaradunk azon a tudatossági szinten, amelyen ezek a problémák keletkeztek, akkor bizonyosan nőni fog fenyegetettségünk. Ha viszont sikerül magasabb szinten gondolkodni a globális kihívásokat jelentő változásokról, akkor esélyünk lehet arra, hogy kellő összefogással akár orvosolni is tudjuk azokat” – mondta. Ennek érdekében a kutatók, a politikusok és a társadalom tagjainak cselekvő együttműködését sürgette és a közös felelősségre hívta fel a figyelmet.

Szerinte a tudósoknak kulcsszerepük van abban, hogy munkájukkal, alkalmazott kutatásaikkal, tudományos megfigyeléseikkel, elemzéseikkel és új felfedezéseikkel elősegítsék a ma használt technológiák mielőbbi megújítását. „A tudomány felelőssége, hogy olyan hangon szóljon, amire felfigyel a világ. Hogy olyan erővel nyilatkozzon meg, ami kihallatszik a féligazságok, a tévhitek, a rövidtávú és rövidlátó politikai okoskodások és a cinizmus XXI. századi hangzavarából” – tette hozzá. Végül arra kérte a WSF résztvevőit, segítsenek minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, hogy „a veszély valós, az időnk véges, de még van lehetőség a változtatásra, ezért tennivalóink számosak, felelősségünk pedig átháríthatatlan”.

A WSF egyedi platformot biztosít

A Tudományos Világfórum záróülését videoüzenetben köszöntötte a 2017. évi WSF-et rendező Jordán Hásimita Királyság uralkodója, II. Abdullah is, aki szintén az együttműködést nevezte a globális problémák megoldása érdekében tett erőfeszítések közül az egyik legfontosabbnak.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója szerint az erőforrásokhoz való hozzájutás egyre nehezebb lesz, ezért új, innovatív megközelítésekre van szükség. Ebben a tudománynak, a különböző kutatási területekről származó tudás integrációjának kiemelkedő szerepe van. Irina Bokova azt mondta, hogy egyebek mellett a korábban még soha nem tapasztalt kihívások miatt különösen fontos a tudósok, döntéshozók és társadalmi szervezetek párbeszédének helyet adó World Science Forum. „A WSF egyedi platformot biztosít. Kormányzatok, nemzetközi szervezetek, a tudományos közösség, a magánszféra alkothat közös jövőképet ezen a fórumon.”

Irina Bokova, Lovász László és Áder János
Irina Bokova, Lovász László és Áder János

 

Zárónyilatkozat: támogatás az éghajlatváltozásról szóló megállapodásnak

A Tudományos Világfórum ünnepi ülésén Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia és egyben a WSF Irányító Testületének elnöke ismertette a fórum zárónyilatkozatát. A dokumentum fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a mostaninak különös jelentőséget ad a párizsi klímacsúcs.

Lovász László
Lovász László

 

A küldöttek által elfogadott deklaráció hat pontban összegzi a fórum a döntéshozók és a tudományos közösség számára megfogalmazott ajánlásait. A dokumentumban a WSF az új, fenntartható fejlődési útvonalakra való áttérés mellett támogatásáról biztosítja az éghajlatváltozásról szóló megállapodást és arra szólítja fel a november végén kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon.

Lépéseket sürget a katasztrófakockázat csökkentése érdekében és felhívja tudósokat, valamint a politikusokat hogy közös erővel, egyetemes elvek alapján igyekezzenek rábírni a tudományt felelős, integráns, független és elszámoltatható eljárások bevonására. Nemzetközi együttműködést szorgalmaz annak annak érdekében, hogy a kutatásban és az újításban tartós eredmények születhessenek, végül a tudomány kiegyensúlyozott támogatására és a tudás társadalmi célokra fordítására szólít fel.

A WSF zárónyilatkozata
angolul itt olvasható

 

A szombaton zárult World Science Forum a világ egyetlen olyan tanácskozása, amelyen a tudomány képviselői összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a döntéshozókkal. Az idei budapesti WSF-en száznál is több országból körülbelül 800 kutató, politikai döntéshozó, civil szakértő és tudományos újságíró vett részt. A következő, sorrendben nyolcadik Tudományos Világfórumot 2017-ben Jordániában rendezik.

 

A döntéshozók egyre jobban figyelnek a tudományra


A világ egyre inkább felismeri a tudomány fontosságát, de a tudós közösségnek is erősítenie kell a hangját, és nagyobb erőt kell kifejtenie, hogy a tudományos tényekre, azok következményeire felhívja a döntéshozók figyelmét – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a WSF tapasztalatait értékelve az M1 aktuális csatorna szombat esti adásában. Szerinte a döntéshozók egyre jobban figyelnek a tudományra. Ennek jele például az, hogy egyre több szinten, egyre több államban, államközösségben jelenik meg a tudományos tanácsadó mint beosztás, és egyre több államban van olyan külön megbízott, aki a tudományos tanácsadással foglalkozik a kormányon belül.

 forrás: mta.hu

Szólj hozzá

tudomány világfóruma aaas world science forum budapest world science forum 2015