2022. nov 24.

WSF 2022: Tudomány a társadalmi igazságosságért

írta: Janguli
WSF 2022: Tudomány a társadalmi igazságosságért

Fokváros, december 6-9.

wsf_1-768x395.jpgEzekben a példátlan időkben, amelyeket olyan globális kihívások jellemeznek, mint a COVID-19 világjárvány, az éghajlatváltozás és a tartós szegénység, a tudománynak döntő mértékben hozzá kell járulnia egy egyenlőbb, igazságosabb és méltányosabb világ megteremtéséhez. Ez a cselekvésre való felhívás adta az alapot a Dél-Afrika által a 2022-es fórumra javasolt "Tudomány a társadalmi igazságosságért" témához. A 2022. évi WSF vitái ezért azt vizsgálják majd, hogy a tudománynak milyen szerepet kell játszania annak biztosításában, hogy a társadalmi erőforrások, lehetőségek és kiváltságok mindenki számára hozzáférhetőek legyenek, és igazságos módon kerüljenek elosztásra.

A 2022-es WSF ezért megvitatja, hogy az új tudás előállítása és alkalmazása hogyan léphet fel az egyenlőtlenség, az igazságtalanság, a környezetpusztítás és a marginalizáció ellen. A fórum nemcsak a tudomány szerepét vizsgálja majd a társadalmi igazságosság előmozdításában, hanem azt is, hogy a társadalmi igazságosság értékeinek - például a nagyobb átláthatóságnak és a befogadásnak - hogyan kellene átalakítaniuk a tudományos vállalkozás jellegét, hogy az jobban megfeleljen a társadalom igényeinek. A WSF-on olyan témák kerülnek reflektorfénybe, mint a nyílt tudomány, a kutatás integritása, valamint az etika és a technológiai irányítás.

A nemzetközi együttműködés kulcsfontosságú lesz a tudomány társadalmi igazságosságot szolgáló ügyének előmozdítása szempontjából, ahogyan a társadalmi kihívásokra adott válaszokéból is. A tudománydiplomácia ezért - a hagyományoknak megfelelően - a 2022-es WSF egyik fontos fókuszpontja lesz. Ebben a tekintetben különös figyelmet fordítanak majd az afrikai tudományos, technológiai és innovációs menetrendre, valamint a fejlődő országok globális tudományban való fokozottabb részvételének előmozdítására.

A WSF 2022-es programja lehetőséget biztosít arra, hogy a plenáris üléseken a tudósok, a politikai döntéshozók, a társadalom, az ipar és a tudományközvetítők megfontolásait átfogó szempontból kérdőjelezzék meg, a tematikus üléseken pedig lehetővé teszi a tudomány kérdéseit érintő technikai vitákat.

Forrás és további információk: https://worldscienceforum.org/default-rovat-default-cikk/call-for-wsf-thematic-session-proposals-110054

 

Szólj hozzá