2019. nov 18.

Tudományos Világfórum - visszatekintés 3.

írta: Janguli
Tudományos Világfórum - visszatekintés 3.

Előző rész

2013 - a World Science Forum elindul világ körüli útjára

municipal_theatre_of_rio_de_janeiro.jpgA megnyitó helyszíne: a riói városi színház

A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett fórum Tudomány a fenntartható fejlődésért címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait, s arra kereste a választ, hogy mi a szerepe, kötelessége és felelőssége a tudománynak a globális fenntartható fejlődés kezelésében. 

Beszélgetés a riói Világfórumról, továbbá a magyarság sürgős teendőiről, jövőjéről Gulyás Balázs agykutató professzorral, a WSF egyik alapítójával (Kossuth Rádió, 2013. december 3. "Közelről")

Lánchíd a Copacabanán

A World Science Forum addigi öt rendezvényének helyet adó Budapest hangulatát varázsolták Rio de Janeiróba a Világfórum magyar standjának létrehozói. A Széchenyi Lánchidat ábrázoló installáció lenyűgözte a világ csaknem száz országából érkezett résztvevőjét.

A Magyar Tudományos Akadémia alapítója, gróf Széchenyi István kezdeményezésére és erőfeszítései eredményeként megépült Lánchíd Budapest egyik legismertebb jelképe. A híd stilizált rajza a Tudomány Világfóruma logóján is megjelenik, az idén pedig négy napig a hatodik World Science Forum vendégei is találkozhatnak vele – meglehetősen szokatlan formában.

A brazíliai helyszínen ugyanis a magyar standra látványos installáció hívja fel a figyelmet: a Lánchíd kartonból készült mása. A "Tudomány a fenntartható fejlődésért" címet viselő WSF 2013 szellemiségéhez méltó, környezetbarát anyagból és módszerrel készült stand az egyedi kartonbútorokat gyártó dizájner, Terbe János munkája. Az installáció általános elismerését aratott, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója jelezte, hogy a Világfórum után szeretné azt az ENSZ üvegpalotájában is bemutatni.

A magyar standon az érdeklődők a Magyar Tudományos Akadémiát bemutató prospektus mellett poszterekből tudhatnak meg többet a magyar tudomány olyan hajdani kiválóságairól is, mint Bolyai János és Szentágothai János.

lanchid_rio_world_science_forum.jpgLánchíd a Copacabanán

Folytatás

Szólj hozzá

unesco wsf tudomány világfóruma Fórum Mundial de Ciência wsf 2013 Gulyás Balázs Balázs Gulyás