2015. ápr 25.

Lovász László, az MTA és a WSF elnöke Ammanban

írta: Janguli
Lovász László, az MTA és a WSF elnöke Ammanban

A tudománydiplomáciának a válságkezelésben betöltött szerepéről, a hagyományos diplomáciát segítő módszereiről, valamint az Európai Unió és a közel-keleti térség közötti kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak vezető tudósok és magas rangú politikai döntéshozók Ammanban. A tanácskozáson Lovász László az MTA és a World Science Forum (WSF) elnökeként vett részt.

Az Európai Bizottság által szervezett tudománydiplomáciai találkozó megnyitóján Hassan bin Talal herceg, a tudományos minisztériumként működő Jordán Legfelsőbb Tudományos és Technológiai Tanács (Higher Council for Science and Technology) elnöke, a globális problémák megértésében és megoldásában aktív szerepet játszó Római Klub korábbi elnöke és Carlos Moedas, az Európai Unió kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa köszöntötte a résztvevőket.

prince-el-hassan-bin-talal-princess-sarvath_3637263.jpg

Hassan bin Talal herceg és Sarvath hercegné

A jordán fővárosban rendezett eseményen Lovász László, az MTA és a WSF elnöke előadásában a tudományban érvényes egyetemes értékközösségre és a hosszú távú gondolkodást ösztönző erejére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a tudományos szemlélet, a tudomány kultúrákon átívelő közvetítő ereje a közel-keleti régióban is hozzájárulhat a politikai és gazdasági konfliktusok kezeléséhez, új együttműködések kiépítéséhez.

private-tour-mount-nebo-madaba-and-the-dead-sea-day-trip-from-amman-in-amman-145423.jpg

Ebből a szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hogy a Tudomány Világfóruma (WSF) idén novemberi budapesti tanácskozását követően, 2017-ben a Jordán Hasemita Királyság lesz a házigazdája a döntéshozók és kutatók világtalálkozójának. 

study-abroad-amman-diplomacy-policy.jpg

A tanácskozáson a World Science Forum kiemelkedő tudósokból és tudománydiplomáciai vezetőkből álló Irányító Testülete, a Steering Committee több tagja is jelen volt: a tudománydiplomáciai szekciót Tracey Elliott, a brit tudományos akadémia, a Royal Society nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője moderálta. Előadást tartott Flavia Schlegel, az UNESCO természettudományi főigazgató-helyettese, valamint Rolf Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója is. 

Lovász László a tanácskozáson négyszemközti megbeszélést folytatott Carlos Moedas kutatási biztossal, aki közelgő budapesti útja alkalmávalvárhatóan az Akadémiára is ellátogat majd.

Forrás: mta.hu

Szólj hozzá

Lovász László Jordánia wsf 2017 wsf 2015