2011. nov 16.

World Science Forum 2011. Budapest, 0. nap - fontos egyezményt írt alá az AAAS és a TWAS

írta: Janguli
World Science Forum 2011. Budapest, 0. nap - fontos egyezményt írt alá az AAAS és a TWAS

Nagyszabású célokat megfogalmazó egyezményt írt alá az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezete és a fejlődő világ tudományos akadémiája (TWAS) a tudománydiplomácia erősítéséről a Budapesten zajló Tudomány Világfórumán (WSF) csütörtökön.

A Tudomány Világfórumát a tudomány változó világtérképének jegyében szervezték meg, a két szervezet ennek jegyében írt alá megállapodást, amely két fontos területet jelöl meg az együttműködés legfontosabb ügyei között. Az egyik a regionális kapcsolatok és hálózatok kiépítése a TWAS tagjai és országai között, a másik pedig a külügyeket és a kutatásokat felügyelő minisztériumok, valamint a nemzetközi szervezetek kapacitásának növelése a tudományos együttműködések bővítése érdekében.

Az egyezményt Romain Murenzi, a TWAS, illetve Alan I. Leshner, az AAAS vezetője írta alá.

"A tudománynak a fejlődést és a diplomáciát tekintve is központi jelentősége van" - jelentette ki Murenzi, aki szerint a két szervezet kezdeményezése azt szolgálja, hogy a tudomány a nemzetközi ügyekről folyó párbeszéd homlokterébe kerüljön úgy, hogy a tudomány még inkább segítse a nemzetek közötti békét. Az első lépés segíteni a tudományos és a diplomáciai közösségeket, hogy eredményesebb kapcsolatot alakítsanak ki egymással - fogalmazott a ruandai Murenzi.

Alan I. Leshner, a Science című befolyásos tudományos folyóiratot megjelentető AAAS vezetője kiemelte, az egyezmény nagyon fontos a nemzetközi tudománynak. Az amerikai szakember szerint rengeteg ország akar csatlakozni a tudomány "világvállalatához", hogy kapcsolatokat építsen ki, hogy részesüljön a tudomány és a technika haladásából.

A két szervezet megállapodása célul tűzi ki a tudománydiplomácia jobb kiépítését, a tudománydiplomácia legfontosabb kérdéseit érintő nemzetközi és regionális találkozók szervezését, valamint a tudományos nagykövetek képzéséről szóló program elindítását.

A TWAS csaknem harminc éve segíti a tudomány ügyét a fejlődő országokban többek közt a fenntartható fejlődés előmozdítására, valamint olyan égető gondok leküzdésére, mint a szegénység. A szervezetnek hozzávetőleg ezer tagja van, mindannyian vezető tudósok, 85 százalék a fejlődő országokból.

A TWAS-nél jóval ismertebb Amerikai Tudományfejlesztő Társaság a világ legnagyobb tudományos szervezete, amely nagy tapasztalatokkal bír a nemzetközi együttműködések terén.

Szólj hozzá

wsf world science forum tudomány világfóruma aaas world science forum 2011 world science forum budapest twas romain murenzi alan i leshner