2011. nov 17.

World Science Forum 2011 Budapest - Day 1/6. - Emerging and re-emerging infections / Terjedő és újra terjedő fertőzések

írta: Janguli
World Science Forum 2011 Budapest - Day 1/6. - Emerging and re-emerging infections / Terjedő és újra terjedő fertőzések

Thursday, November 17, 17:00-19:00  Parallel Thematic Sessions I. (UNESCO, LEOPOLDINA)

Chaired by: Volker ter MeulenVolker-ter-Meulen-world-science-forum-infections
Infectious Diseases are still major burden of the society. 30 % of death cases are due to infections. This is especially true for tropical countries, where Malaria and other parasites play an important role. Furthermore, HIV, respiratory pathogens and tubercle bacilli  are important pathogens worldwide. In industrialized countries nosocomial infections play a major role. During the session of the WSF experts from different fields in Medical Microbiology and virology will present different topics concerning the understanding of pathogenesis as well as the fight against microbial pathogens.

A Leopoldina Német Tudományos Akadémia által szervezett szekcióülés előadói az új és újra felbukkanó fertőzésekről, és az ezekhez kapcsolódó összetett kutatási feladatokról szóltak. A fertőző betegségek még mindig a társadalom nagy terhét jelentik. A halálozások 30 százalékát fertőzések okozzák. Különösen igaz ez a trópusi országokra, ahol a malária és más paraziták fontos szerepet játszanak. Továbbá, a HIV, a légzőrendszer kórokozói és a tuberkulózis bacillusok világszerte fontos kórokozók. Az iparosodott országokban lényegesek a nozokomiális (kórházból eredő) fertőzések. A World Science Forum ülésén az orvosi mikrobiológia és a virológia egy-egy területének szakértői a patogenezis és a kórokozó mikrobák elleni harc különféle témáit mutatták be.

S.H.E. Kaufmannkaufmann-tuberculosis-infectionsinfections-tuberculosis (Max-Planck-Institute for Infection Biology, Department of Immunology)

„Tuberculosis – a re-emerging, still neglected disease“  / Tuberkulózis: ismét terjedő, de még mindig elhanyagolt betegség

"Aki azt képzeli, hogy a kutatás drága, gondoljon a betegség gyógyításának költségeire" mondta Stefan Kaufmann immunológus a World Science Forum 2011 első napjának tematikus szekciójában. Kaufmann a ma újra támadó tuberkulózisról beszélt.

A tuberkulózis gyógyszer-rezisztens fajtája világszerte az egyik legsúlyosabb népegészségügyi fenyegetés. A tbc-ügy olyan jéghegy, amelynek csak a csúcsa látszik, hisz 2,2 milliárdra becsülhető azok száma, akik a baktériumot tünetmentesen hordozzák. A világon évente tízmillióan fertőződnek meg. A fertőzöttek közül évente kétmillió beteg meghal. A tbc-sek ötöde 171 országban él, ám az összes beteg 80 százaléka 22 országra koncentrálódik. Az EU-ban a kezelések 23%-a sikertelen, a fertőzöttek 26%-a meg sem jelenik a felülvizsgálaton - így a gyógyítás csak 32%-ban eredményes!

A múlt század utolsó negyedében nem fordítottunk elegendő gondot arra, hogy a tbc-s pácienseket nyomon kövessük. Ez vezetett oda, hogy ma nem tudjuk kézben tartani az ellátásukat. A problémák egy része onnan ered, hogy mind a diagnózis, mind a tesztek módszerei a 19. század végéről valók. A megelőzésre szolgáló BCG-vakcina is régi, ráadásul csak az újszülöttet védi, a szüleit már nem. Ezért különösen fontos fejlemény, hogy a berlini Max Planck Intézetben ígéretes vakcina-kutatások zajlanak. 2015-ig az előfordulási és halálozási gyakoriságot felére, 2050-ig pedig, ha teljesen felszámolni nem is, de alacsony szintre szeretnék csökkenteni. Reális cél az is, hogy az újonnan megfertőződöttek száma ne haladja meg az 1 millió lakosonkénti 1 beteget, azaz összesen 8 ezer főt évente. Ennek eléréséhez van szükség a védőoltásra. Jelenleg 12 új oltóanyag áll "bevetésre készen" a laboratóriumokban; egy hatásosnak és biztonságos profilúnak tűnő vakcina pre-klinikai fázisban van, egy másik túljutott az első fázisú vizsgálaton, egy következővel újszülötteknél megkezdték a második fázisú próbát. Egy igen veszélyeztetett régióban több éve már egy harmadik fázisú hatékonysági és biztonságossági vizsgálat folyik.

A tbc anyagi terhe igen nagy – kezelése Németországban 50, Magyarországon 10, az EU-ban összesen 750 millió eurót tesz ki. Érdemes elgondolkodni, hogy a nagyon drága kutatás hosszú távon nem lenne-e mégis kifizetődőbb. Az USA-ban évente 2 milliárd dollárt költenek egy új gyógyszer megtalálására. 

Hans D. Klenkvirology-infections-influenza-viruses (Institute for Virology, University of Marburg)

„Influenza viruses en route from animals to man“ / Az állatról az emberre átterjedő influenzavírusok
A másik ismét támadó fertőzés a zoonosis, az állatról emberre terjedő fertőző betegség. Ilyennek tekinthető a madárinfluenza, amely 2003 és 2011 között a 600 fertőzöttből 400 ember halálát okozta, ebben az időszakban pedig 25 millió szárnyast kellett elpusztítani.

Napjainkra járványfigyelő szolgálat működik mind az emberi, mind az állategészségügyi helyzet nyomon követésére, és a fő célkitűzés az, hogy vakcina és gyógyszer segítségével biztosítani lehessen a védelmet. "Ugyanakkor nagy gondot kell fordítani az alultájékozott és bizonytalan emberek felvilágosítására." – összegezte gondolatait Hans D. Klenk. A virológus szerint a jövő kutatásfejlesztői számára fontos kihívás lesz a genetikai háttér, a vírusstruktúrák kutatása, a vakcinagyártás javítása, valamint az emberek, a háziállatok és a vadállomány állapotának további monitorozása. 

Hans-Georg Kräusslichvirology-infections (Department of Infectious Diseases, Virology, University Hospital Heidelberg)

HIV/AIDS – unsolved problems / HIV/AIDS - megoldatlan problémák
  

  

 

Peter F. Zipfelfungal-infections-peter-zipfel (Department of Infection Biology, University of Jena)

Fungal infections - a threat to health / Gombafertőzések: komoly fenyegetés az egészségre nézve

Igen nagy kihívás a HIV-fertőzés terjedésének megállítása is. Bár a kiváltó okot azonosították, és ma már elérhetőek érzékeny diagnosztikus eszközök, valamint bizonyos gyógyszerek jó eredményt is mutatnak a betegség előrehaladásának lassításában, látszólagos megállításában, még így is sok a teendő a HIV vírus dinamikájának, változásának, szaporodásának feltérképezésében – mondta Peter F. Zipfel.

2009-ben 2,6 millió új fertőzöttet regisztráltak, teljes számuk így 33,3 millióra nőtt. Ugyanabban az évben 1,8 millió AIDS-beteg vesztette életét, s ezzel az áldozatok száma 30 millióra nőtt. A kombinált kezelés bevezetése csökkenti az AIDS okozta halálozást. A tudomány előtt álló egyik legfőbb feladat: alternatív megoldásokat találni a ma még fenyegető infekciók, így a sokak életét veszélyeztető gombás eredetű fertőzések kivédésére is. 

Ajánlott cikkek:

Oltás ellen beoltva?

Szúnyog-riogatás 

 

 

Szólj hozzá

influenza unesco world science forum tuberculosis world science forum 2011 world science forum budapest fungal infections influenza viruses volker ter meulen h1n1 influenza