2012. ápr 30.

Nem váltottunk stratégiát a »megtelt Föld« új helyzetére

írta: Janguli
Nem váltottunk stratégiát a »megtelt Föld« új helyzetére

ENSZ-konferencia a fenntartható fejlődésről

Rio de Janeiro, 2012. nyara

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozás a konferenciára való magyar felkészülés egyik állomása.

Paradigmaváltást sürgetett a természeti erőforrások felhasználásában Németh Tamás az Akadémia főtitkára, az MTA elnöke által 2008-ban létrehozott Környezettudományi Elnöki Bizottság (KÖTEB) elnöke. Az akadémikus szerint az emberek gondolkodásmódjának megváltozása nélkül elképzelhetetlen, hogy a Föld egyre növekvő lakossága képes legyen megoldani súlyosbodó problémáit. Az energiahordozók, valamint a stratégiai jelentőségű víz és termőföld aránya az emberiség lélekszámához képest folyamatosan csökken. "Meg kell teremteni az igények és lehetőségek egyensúlyát" – fogalmazott.

Drámainak nevezte a környezeti változások, valamint a kapitalizmus működéséből fakadó értékrendbeli problémák miatt kialakult, földrészeken átívelő válságot Vida Gábor. Az akadémikus tudományos cikkek főbb megállapításait, valamint adatokat, statisztikai összeállításokat ismertetve mutatta be a klímaváltozás folyamatát. A globális felmelegedés hatásairól szólva kiemelte: félóránként kihal egy faj a Földön, miközben – idézte az Amerikai Tudományos Akadémia (PNAS) folyóiratának egy korábbi cikkét – "nem váltottunk stratégiát a »megtelt Föld« új helyzetére". 

Az úgynevezett Rio+20 folyamat részét képező idei nyári konferencián képviselt magyar álláspontot ismertette előadásában Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Mint elmondta, Magyarország a várhatóan 130 állam- és kormányfő, valamint a tudományos élet reprezentánsai részvételével tartandó ENSZ-konferencián és azt követően is arra törekszik, hogy minél több kitörési lehetőséget biztosítson a fenntartható – különösen a vízgazdálkodással kapcsolatos – technológiák számára.

 

     A Magyar Tudományos Akadémián Pálinkás József elnök javaslatára 2008-ban indították el a Köztestületi Stratégiai Programokat. A kiemelkedő jelentőségű, az ország jövője szempontjából meghatározó kérdéskörök egyike a megújuló energiák hasznosításának problémája. A témáról 2010-ben az MTA Energiastratégiai Munkabizottságának gondozásában jelent meg tanulmánykötet a szakterület legnevesebb kutatóinak közreműködésével.

 

Szólj hozzá

ensz brazília