2013. nov 29.

Lánchíd a Copacabanán

írta: Janguli
Lánchíd a Copacabanán

lánchíd.jpg

A World Science Forum eddigi öt rendezvényének helyet adó Budapest hangulatát varázsolták Rio de Janeiróba a Világfórum magyar standjának létrehozói. A Széchenyi Lánchidat ábrázoló installáció lenyűgözte a világ csaknem száz országából érkezett résztvevőjét.

A Magyar Tudományos Akadémia alapítója, gróf Széchenyi István kezdeményezésére és erőfeszítései eredményeként megépült Lánchíd Budapest egyik legismertebb jelképe. A híd stilizált rajza a Tudomány Világfóruma logóján is megjelenik, az idén pedig négy napig a hatodik World Science Forum vendégei is találkozhatnak vele – meglehetősen szokatlan formában.

A brazíliai helyszínen ugyanis a magyar standra látványos installáció hívja fel a figyelmet: a Lánchíd kartonból készült mása. A "Tudomány a fenntartható fejlődésért" címet viselő WSF 2013 szellemiségéhez méltó, környezetbarát anyagból és módszerrel készült stand az egyedi kartonbútorokat gyártó dizájner,Terbe János munkája. Az installáció általános elismerését aratott, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója jelezte, hogy a Világfórum után szeretné azt az ENSZ üvegpalotájában is bemutatni.

A magyar standon az érdeklődők az alkalomra készült kiadványok segítségével ismerkedhetnek országunk szellemi alkotásaival, természeti kincseivel és történelmével. A Magyar Tudományos Akadémiát bemutató prospektus mellett poszterekből tudhatnak meg többet a magyar tudomány olyan hajdani kiválóságairól is, mint Bolyai János és Szentágothai János.

bolyai-jános-matematika.jpg

 szentágó.jpg

Szólj hozzá

brazília rio de janeiro hungarian academy of sciences Lánchíd Széchenyi István Fórum Mundial de Ciência Chain bridge