2015. nov 05.

„Mindenki felelősséggel tartozik a globális ügyekért”

írta: Janguli
„Mindenki felelősséggel tartozik a globális ügyekért”

A tudomány, a társadalom és a döntéshozók szorosabb együttműködését sürgették a Tudományos Világfórumnyitónapján felszólaló vezető kutatók és politikusok. A budapesti rendezvény nyitóünnepségén Lovász László, az MTA elnöke minden résztvevőt arra biztatott, hogy kapcsolódjon be a fórum vitáiba, Orbán Viktor kormányfő szerint pedig a tudósok felelősségén is múlik a globális problémák megoldása. A WSF-et levélben köszöntötte Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára.

wsf2015_adam-tabori_byt0228_day01.jpgLovász László megnyitja a 2015-ös World Science Forumot

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy kis ország tudományos akadémiája a tudományos világ ennyi szereplőjét tudja egybegyűjteni szerte a világból. E tény azt mutatja, hogy minden ország, legyen az kicsi vagy nagy, olyan globális kérdésekért is felelősséget vállalhat, mint a környezetvédelem vagy a tudomány fejlődése. És mivel megteheti, meg is kell tennie. Mindenki felelősséggel tartozik a globális ügyekért” – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a hetedik World Science Forum (WSF) nyitóünnepségén az MTA székházában Budapesten.

A fórum fő célja, hogy résztvevőinek mélyebb bepillantást engedjen azokba a témákba, lehetőségekbe és kihívásokba, amelyek olyan fontos ügyekkel vannak összefüggésben, mint a klímaváltozás, a megújuló energiák, a katasztrófák kockázatának csökkentése, a globális egészségügyi politikák vagy a tudománypolitika különféle gyakorlatai és csapdái – mondta az MTA elnöke. „E témák megvitatásában a több mint negyven országból érkezett szinte száz előadó lesz segítségünkre. Fiatal és már befutott kutatók, fejlődő és fejlett államokban dolgozók, tudományos tanácsadók és a tanácsok alkalmazói egyaránt megosztják véleményüket‟ – tette hozzá Lovász László. Minden résztvevőt arra biztatott, hogy kapcsolódjon be a vitákba. Szerinte a tudósok-kutatók számára természetes dolog a kooperáció, és utalt arra, hogy az együttműködésre még akkor is voltak jó példák, amikor vasfüggöny osztotta ketté Európát.

A házigazda ország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a 2011-es, szintén Budapesten szervezett WSF-nek a gazdasági válság adta a hátterét, a mostaninak pedig a migrációs válság. A miniszterelnök szerint egy újkori, világméretű népvándorlásról van szó. Mivel a migráció globális természetű, kezelésében is észszerű lenne az egész világnak részt vennie – mondta. „Mi következik mindebből a világ tudományos közössége számára? Olyan emberekre van szükségünk, mint a tudósok, akik azt nézik, ami éppen nincs, mert a világ több, mint amennyit éppen látunk belőle – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a cselekvők bátorságán és a tudósok felelősségén múlik a fenntartható fejlődés, az energiagazdálkodás, a népesedési problémák, a fejlett világ pazarló fogyasztása és a szegényebb országokban tapasztalható túlnépesedés és élelmiszerhiány okozta problémák megoldása.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa üdvözlő beszédében azt mondta, a szakpolitikusok számára elengedhetetlen, hogy a legjobb adatok alapján készült tanulmányok alapján hozzanak döntéseket. Hozzátette, hogy a tudomány csak egy része a döntéshozatali folyamatnak, és nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a közösséget, amelyet egy-egy döntés érint.

o-ban-kimoon-facebook.jpgBan Ki-Moon

Ban Ki-Moon ENSZ főtitkár üdvözlő beszédét Flavia Schlegel, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) természettudományos főigazgató-helyettese olvasta fel. A megfontolt, józan eredményeket felmutató klímatudomány eredményeinek minél szélesebb körben való elterjesztése, oktatása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen nézzünk szembe a globális éghajlatváltozás kihívásával – ez volt az ENSZ-főtitkár üzenetének kulcsmondata. A WSF résztvevőit köszöntötte Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke, valamint Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS) elnöke is (mindkét intézmény a fórum társszervezője).

forrás: mta.hu 

Szólj hozzá

wsf 2015