2011. sze 23.

A World Science Forum 2011 egyik kulcselőadója a Nobel-díjas A. Zewail

írta: Janguli
A World Science Forum 2011 egyik kulcselőadója a Nobel-díjas A. Zewail

A tudomány társadalmi érvényéről, a világméretű változások alakításában és a globális nehézségek enyhítésében vállalt szerepéről, valamint a tudósok és a politikusok hatékonyabb együttműködéséről is véleményt cserélt Pálinkás József Los Angelesben Ahmed Zewail Nobel-díjas kémikussal, a világ egyik legjelentősebb tudománydiplomáciai eseményeként számon tartott budapesti World Science Forum (WSF) kulcselőadójával.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke amerikai útján meglátogatta a California Institute of Technology világhírű professzorát az általa vezetett Molekuláris Tudományok Laboratóriumában. Az egyiptomi származású, főként az ultragyors lézerekkel folytatott úttörő kutatásairól ismert tudós, aki 1999-ben az úgynevezett femtoszekundumos (10-15 másodperc) időskálán lejátszódó kémiai jelenségek vizsgálatában elért eredményeiért kapta meg a Nobel-díjat, a tudomány és a technológia népszerűsítésének elkötelezett híve. Barack Obama amerikai elnök tudományos nagyköveteként közéleti szerepvállalása egyik fő célja, hogy minél több embert ráébresszen a felfedező kutatások révén szerzett ismeretek fontosságára.

Ahmed Zewail, a Nobel-díj mellett több rangos tudományos elismerés, a kémiai Wolf-díj, valamint az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) által adományozott Priestley-érem kitüntetettje két évvel ezelőtt a Parlamentben tartott záró előadásában gyökeresen új, a jövőt a korábbinál jobban szem előtt tartó politikát sürgetett. A vezetőket, döntéshozókat a tudatlanságból eredő elmaradottság felszámolására, a fejlődő világgal való együttműködésre, valamint az oktatási rendszer korszerűsítésére szólította fel. Nehrut idézve kijelentette: az emberiség kizárólag a tudomány és a technológia segítségével lesz képes fölszámolni a szegénységet.

A tervek szerint Ahmed Zewail tartja a Budapesten az Akadémia és partnerszervezetei által megvalósuló WSF egyik zárszavát.  A tudós annak a Pálinkás József által elnökölt Irányító Testületnek is tagja, amely a világrendezvény tematikáját a tavaly Budapesten rendezett ülésén határozata meg.

Szólj hozzá

pálinkás józsef magyar tudományos akadémia ahmed zewail pálinkás józsef mta mta konferencia mta budapest kémiai nobel díjasok kémiai nobel díj