2011. nov 15.

A tudomány átrajzolódó világtérképe

írta: Janguli
A tudomány átrajzolódó világtérképe

world-science-forum-parliament-budapestAz ötödik World Science Forum-ot (WSF) "a tudomány átrajzolódó világtérképe: kihívások és lehetőségek" címmel rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia, együttműködésben az UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU) és a Science című folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Szervezettel (AAAS).

A World Science Forum  vezérfonaláról, a megrendezett előadások és szemináriumok tematikájáról tanácskoztak a tudományos szaktekintélyekből álló Irányító Testület Budapesti ülésén. Az MTA elnöke által vezetett testületben az UNESCO és az ICSU egy-egy vezető tisztségviselője, az AAAS vezérigazgatója, három Nobel-díjas kutató, a Brazil Tudományos Akadémia elnöke, a Japán Tudományos Tanács elnöke, az a Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) elnöke, vesz részt. A testület tagjainak javaslatai a nemzetközi tudós közösség válasza azokra a folyamatosan változó külső és belső körülményekre, amelyek közepette az új évezred tudományos kutatásai zajlanak világszerte: új tudományos nagyhatalmak jelentek és jelennek meg, új tudományágak és kutatási területek foglalkoztatják a tudósokat, és aligha késlekedhetnek a társadalomtudományok művelői a 21. század társadalmait feszítő kérdésekre - például a túlnépesedésre - adandó új válaszokkal.Magyarország arra törekszik, hogy gyümölcsöző kutatási együttműködést és párbeszédet alakítson ki a feltörekvő tudományos és technológiai nagyhatalmakkal: Brazíliával, Kínával, Indiával, Koreával, Szingapúrral. A Magyar Akadémia elnöke által vezetett testület különösen fontosnak tartja, hogy ezen államok mellett Afrika és az arab világ is megfelelő figyelmet kapjon a World Science Forum programjában.

Az Irányító Testületben kiemelt szerepet vállalt a Brazil Tudományos Akadémia. A dél-amerikai állam társrendezőként járul hozzá a World Science Forum sikeréhez, és a 2013-ban megrendezendő World Science Forum-nak - az eddigi hagyományoktól eltérően - a brazil főváros ad majd otthont. A Budapesten ülésező Irányító Testület egyetértett az MTA elnökének azon kezdeményezésével, hogy a kétévenként megrendezett World Science Forum-nak minden második alkalommal, vagyis minden negyedik évben más világváros legyen a házigazdája. Ugyanakkor a magyar fővároshoz köthető World Science Forum szervezését és lebonyolítását minden páros évben Budapest vállalja a jövőben is. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, és Yuan Tseh Lee, az ICSU Nobel-díjas megválasztott elnöke már korábban kifejezte, hogy támogatja, hogy az 1999-ban Budapesten megrendezett World Science Conference után 2003-ban e két szervezet közreműködésével, és az MTA által elindított és négy alkalommal már Budapesten már megrendezett Tudomány Világfóruma ilyen módon újuljon meg.

A világban minden korábbi tapasztalatot felülmúló sebességű és jelentőségű változások zajlanak egyes tudományterületeken. Jóllehet tudományos viták kereszttüzében állnak, ám egyre inkább megkerülhetetlenné váltak olyan tudományágak, mint a például az őssejtkutatás vagy a szintetikus biológia. A tudóstársadalmat jelentős mértékben megosztó tudományos témák közé tartozik a genetikailag módosított gabonafélék termelése, felhasználása és fogyasztása. A World Science Forum résztvevői úgy járják majd körbe ezt a gyakran kényesnek minősített területet, hogy bevonják a párbeszédbe a GMO növények termelésében és felhasználásában már tapasztalatokkal rendelkező államok tudósait, különös tekintettel Kínára, Dél-Afrikára és Indiára.

A tudomány belső fejlődéséből adódó új tudományágak - a nanotechnológia vagy a rendszerszemléletű biológia - megjelenése mellett óriási jelentőséggel bírnak az emberiség jövője szempontjából meghatározó területek: az élelmiszer-biztonság, az energiafelhasználás vagy a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása. Megkezdődött az egyeztetés egy, a nemzetközi politikában befolyásos, a tudomány és a politika közötti rendszeres párbeszéd mellett érvelő politikus meghívására a 2011-es World Science Forum-ra.

A földrajzi átrendeződés és az új tudományterületek felbukkanása felerősíti a tudományos tényeken alapuló tanácsadás felelősségét a közügyekben és a társadalom tagjainak sorsát meghatározó döntésekben. A 2011-ben megrendezendő Tudomány Világfórumának Irányító Bizottsága ezért komoly hangsúlyt fektet a tudomány és a politika képviselői közötti párbeszédre illetve annak elősegítésére. A Scientific Policy Advice elnevezésű szekcióba olyan ismert tudósok kaptak meghívást, akiknek mérvadó véleménye serkenheti a tudósok és a politikusok dialógusát, és a Tudomány Világfórumát a különböző nézőpontok és vélemények közelítésének valódi terepévé teheti. A tervek alapján Budapestre várják Francis Fukuyamát, valamint Ricardo Haussmant és Joel Cohent, a Harvard Egyetem intézetigazgató professzorait.

A Tudomány Világfórumának ünnepélyes megnyitóján a tervek szerint felszólal a Magyar Köztársaság elnöke, Irina Bokova az UNESCO főigazgatója, a Nobel-díjas Yuan Tseh Lee, a társrendező  Nemzetközi Tudományos Tanács új elnöke, Nina Federoff, a szintén társrendezői szerepet vállalt Amerikai Tudományfejlesztési Alapítvány (American Association for the Advancement of Science) elnöke és az Európai Unió képviselője is.

A köszöntőket a tudomány mind a földrajzi, mind a témákat illetően átrajzolódó világtérképének általános bemutatása követi. Ez utóbbinak egyik a tervek szerint egyik előadója az a Sir Chris Llewellyn Smith, aki brit Royal Society globális jelentőségű tudományos kérdéseket összegző és elemző Tanácsadó Testületének elnöke. Az Irányító Testület egyhangú javaslatára egy nemzetközileg ismert finn szakember számol be országa tapasztalatairól a természettudományok oktatásában azt követően, hogy Finnországban - egyedüliként a világon - sikerült leküzdeni az utánpótlást és a tudósképzést Európában és Amerikában jellemző hiányt, miután a pénztelenség drámai minőségromlást idézett elő a pedagógusképzésben.

A megújuló World Science Forum, amely iránt a német Leopoldina akadémia is kifejezte érdeklődését, lehetőséget nyújt arra, hogy egy komoly nemzetközi figyelemre számot tartó, világszerte ismert és elismert tudóstalálkozó gazdagítsa a Magyarországról alkotott képet.

Szólj hozzá

gmo biotechnológia unesco world science forum tudomány világfóruma world science forum 2011 irina bokova parliament budapest yuan tseh lee nina federoff tudomány világfóruma 2011 Yuan Tseh Lee