2014. nov 24.

Párizsban ülésezett a WSF megújult Irányító Testülete

írta: Janguli
Párizsban ülésezett a WSF megújult Irányító Testülete

A Tudomány Világfóruma kiemelkedő tudósokból, tudománydiplomáciai vezetőkből álló testülete, a Steering Committee a francia fővárosban megerősítette a világtalálkozó nyári budapesti tanácskozásán elfogadott fő témáit.

Az MTA és a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezetei 2003-ban közösen indították el a legkiválóbb tudósok, szakpolitikai és vállalati döntéshozók, tudományos újságírók és a társadalmi szervezetek vezető képviselőinek részvételével a World Science Forumot (WSF). A tudomány Davosaként is emlegetett, kétévente megrendezett eseménysorozatnak minden második alkalommal, vagyis négyévente a magyar főváros ad otthont: 2015-ben tehát ismét hazatér, hogy Budapestet és az Akadémiát a tudományos világ központjává avassa.

__1_Fook Kay Lee Singapore.jpg

Fook Kay Lee, ST PHOTO: NEO XIAOBIN

A WSF kiemelkedő tudósokból, tudománydiplomáciai vezetőkből álló irányító testülete, a Steering Committee a közelmúltban megújult. Új tagként a testület soraiba lépett Tracey Elliott, a brit tudományos akadémia, a Royal Society nemzetközi tudománypolitikai vezetője, Fook Kay Lee, a szingapúri belügyminisztérium tudományos és technológiai igazgatója, Maciej Nałęcz, az UNESCO tudománypolitikáért, illetve humán- és kutatási kapacitásfejlesztésért felelős igazgatója, valamint Sumaya bint El Hassan jordán hercegnő, aki hazája tudományos társaságának (Royal Scientific Society) elnökeként a 2017-es WSF házigazdája lesz.

Sumaya-el-hassan-bin-talal.jpg

Sumaya bint El Hassan

A Steering Committee a közelmúltban Párizsban tartott tanácskozásán – amelyen részt vett Lovász László, az MTA és a World Science Forum elnöke is – kijelölte a 2015-ös világrendezvény plenáris és tematikus szekcióinak témáit és meghatározta a fontosabb programpontokat.

Lovász-László-Mindentudás-Egyeteme-4.jpg

Lovász László

Az ismert nemzetközi tudományos újságírók által vezetett tanácskozásokon a meghívott előadók – köztük Nobel-díjas tudósok és a legmagasabb rangú nemzetközi és nemzeti politikai és gazdasági döntéshozók – mutatják be, hogyan járulnak hozzá a legújabb tudományos felfedezések az ENSZ 2015 végén záruló, világméretű fenntarthatósági kezdeményezéseinek sikeréhez, milyen új módszerekkel erősíthető a társadalom és a tudomány közti kommunikáció, illetve a tudomány iránti bizalom, és hogyan ismerhető fel a valódi tudomány. A meghívott vendégek véleményt cserélnek a kutatás és a gazdasági innováció szétválaszthatatlan kapcsolatáról, valamint a globális ügyekben tapasztalható nemzetközi összefogás jövőjéről. A tudománydiplomáciai világeseményt a hagyományoknak megfelelően a tudomány képviselői és a politikai döntéshozók közti együttműködés új formáit bemutató parlamenti plenáris ülés zárja majd.

Szólj hozzá

world science forum Lovász László wsf 2015