2007. nov 10.

World Science Forum 2007. - Csaba Pléh

írta: Janguli
World Science Forum 2007. - Csaba Pléh

World Science Forum 2007. - video - Csaba Pléh Csaba Pléh

főtitkárhelyettes - MTA, egyetemi tanár - BME

Csaba Pléh (born November 29, 1945) is a Hungarian psychologist and linguist, professor at the Department of Cognitive Science, Budapest University of Technology and Economics.

Pléh Csaba Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese (2006-2008), a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, iskolateremtő pszichológiai és kognitív idegtudományi kutató.

A megismeréstudomány az egyik legfiatalabb, ugyanakkor legizgalmasabb kutatási terület, mely nem kevesebbet tűzött ki célul, mint az emberi elme és az emberi természet megértését. E tudományág a pszichológia, a filozófia, a nyelvészet, a számítástechnika és a biológia találkozásából bontakozott ki az 1960-as években. Pléh Csaba e kutatási irányzat úttörői közé tartozik. Nemzetközileg elismert kutatásai mellett azok közt volt itthon, akik az első hazai kognitív tudományos műhelyeket megteremtették, s azóta is a magyar kognitív tudósok újabb és újabb generációinak tanítómestere. Érdeklődésének és kutatásainak sokoldalúságát jelzi, hogy munkatársaival, tanítványaival, volt tanítványaival együtt a megismeréstudomány valamennyi területét műveli; e területek fővonalakban: a nyelvelsajátítás, a nyelvi feldolgozás, a kétnyelvűség, az emlékezet, az észlelés, a kognitív fejlődéslélektan, az evolúciós pszichológia, a filozófia és a tudománytörténet.

 

Szólj hozzá