2009. dec 19.

Interjúkötet a World Science Forum 2009-es rendezvényére

írta: Janguli
Interjúkötet a World Science Forum 2009-es rendezvényére

Szemenyei István (szerk.): 12 tudós a 21. századról
world_science_forum_12 tudós a 21. századról

136 oldal, B/5, puhafedeles

2000 Ft

A könyv 12 világhírű tudós és tudománypolitikus gondolatait, véleményét foglalja össze a tudomány és a társadalom viszonyáról. 

A kötet a World Science Forum 2009 rendezvényére jelent meg külön-külön kiadásban angol és magyar nyelven.  

A kötetnek hídképző szerepet szánunk, amely sorozattá fejlesztve, visszatérő szellemi motívuma lehet a World Science Forum rendezvényeinek. 

A World Science Forum sajtótájékoztatóján mutatták be a 12 tudós a 21. századról című könyvet, amelynek központi témája a tudomány és a társadalom viszonya. Az interjúkötetben felkért tudósok között Nobel-díjasok, befolyásos nemzetközi tudománypolitikusok mellett a világ élvonalába tartozó magyar és magyar származású tudósok is szerepelnek. A szerkesztők arra keresik a választ, hogy mi lehet a tudomány szerepe korunk fő kihívásainak leküzdésében általában, illetve egy-egy adott tudományterületen. A kötetben megszólaló tudósok között szerepel többek között Werner Arber orvosi Nobel-díjas svájci genetikus, az ICSU korábbi elnöke, Barabási Albert-László hálózatkutató, Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, Rolf-Dieter Heuer részecskefizikus, az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) főigazgatója, Mohamed H. A. Hassan plazmafizikus, az Afrikai Tudományos Akadémia elnöke, és Lovász László Wolf-díjas, Széchenyi Nagydíjas, Bolyai-díjas matematikus, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke.

Az interjúra a tudósokat Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia, egyben a World Science Forum elnöke kérte fel, aki a könyv előszavát is jegyzi.

 

Az interjúk kérdései alapvetően korunk fő kihívásait érintik, és arra keresnek válaszokat, hogy mi lehet a tudomány szerepe azok megoldásában, általában véve és külön is, az adott tudományterületen. A kérdéseket a főszerkesztő és a szerkesztői munkacsoport tagjai állították össze. Az interjúkat neves hazai tudományos újságírók, illetve magyar tudósok készítették, a bázist a Természet Világa munkatársai jelentették.  

Tartalom

ELŐSZÓ
Pálinkás József 7
 
WERNER ARBER
A MÉLTÁNYOS EVOLÚCIÓ 9
 
BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ
A KOMPLEXITÁS MEGÉRTÉSÉNEK KÜSZÖBÉN ÁLLUNK 21
 
CATHERINE BRÉCHIGNAC
A KUTATÓ ÖTLETE SZÁRNYRA KEL 29
 
CATHERINE CESARSKY
AZ ÉGBOLT MINDENKI SZÁMÁRA KÖZÖS 39
 
CSÍKSZENTMIHÁLYI MIHÁLY
IDEJE LENNE MEGÉRTENÜNK, HOGY KIK VAGYUNK 51
 
MOHAMED H. A. HASSAN
BOLYGÓNK JÖVŐJE AFRIKA JÖVŐJÉN MÚLIK 61
 
ROLF-DIETER HEUER
A TUDOMÁNY UNIVERZÁLIS NYELV 71
 
LOVÁSZ LÁSZLÓ
MATEMATIKÁVAL MEGÉRTENI A VILÁGOT 79
 
LU YONGXIANG
AZ IGAZSÁG ÉS AZ INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN 91
 
ERWIN NEHER
CSAK A VÁLTOZÓT ÉRZÉKELJÜK 103
 
PAVLICS FERENC
ŰRKUTATÁSSAL SEGÍTENI A FÖLD MEGMENTÉSÉT 113
 
Ahmed H. Zewail
GONDOLATOK A TUDÁSRÓL ÉS AZ EMBERISÉG JÖVŐJÉRŐL 125

 

 

Szólj hozzá

world science forum