2013. nov 29.

Világkörüli úton a tudomány világfóruma: Budapest, Rió, Jordánia

írta: Janguli
Világkörüli úton a tudomány világfóruma: Budapest, Rió, Jordánia

A hatodik Tudomány Világfóruma Nobel-díjas kutatók, miniszterek és a világ legbefolyásosabb tudományos tanácsadóinak részvételével kezdődött meg november 24-én Rio de Janeiróban és november 27. délután ért véget. A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett fórum Tudomány a fenntartható fejlődésért címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait, s arra kereste a választ, hogy mi a szerepe, kötelessége és felelőssége a tudománynak a globális fenntartható fejlődés kezelésében. A nemzetközi tudósközösség öt pontban fogalmazta meg ajánlásait.

Száz ország félezer résztvevője a fenntartható fejlődés érdekében kifejtett globális és nemzeti erőfeszítések összehangolását, a fenntartható tudomány és innováció elősegítésére szolgáló oktatás területén az egyenlőtlenségek csökkentését és a tudományos kutatásokban az etikai szempontok érvényesítését javasolja.

Az ajánlások közt szerepel a fenntartható mechanizmusok kialakítása a tudomány finanszírozására, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdaság és a média szereplőivel a fenntarthatóság kérdéseiről folytatott párbeszéd kibővítése.

„Nagyon jó volt a fórumon magyarnak lenni”

A deklarációt elfogadó ünnepi ülésen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke is felszólalt. „Nagyon jó volt a fórumon magyarnak lenni, mert a világ több mint száz országából csakis elismerést kaptunk, ráadásul csupa hazájában befolyásos embertől, aki el is viszi oda a jó hírünket” – idézi az összegzés Pálinkás Józsefet. Mint elmondta, egyöntetű elismerés övezte azt a nagyvonalúnak nevezett lépést, „hogy egy Magyarországon életre hívott konferenciát – ha úgy tetszik: egy magyar terméket – világtermékké tettünk”.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a zárónapon tartott ülés előadójaként arról beszélt, hogy a magyar kormány szerint olyan termelőiparágakra kell koncentrálni, amelyek a tudomány, a kutatás és fejlesztés eredményeit a leghatékonyabban használják fel. A politikus bejelentette: Magyarország a közeljövőben újra megnyitja Sao Pauló-i főkonzulátusát, amellyel azt jelzi, hogy újra akarja építeni jelenlétét az amerikai kontinens Egyesült Államok utáni második legerősebb gazdaságú országban.

A 2017-es házigazda Jordánia

__jordania-10.jpgA 2017-es Tudomány Világfórumának házigazdája, Jordánia, a vörös sziklák és a sós tenger hazája, arra is szeretné felhasználni az eseményt, hogy a világgal jobban megismertesse az ország lakóinak gondolkodásmódját és kultúráját – nyilatkozta Hasan Saraireh, a Jordán Hasemita Királyság attaséja. A diplomata annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fórum irányító testületének döntését minden bizonnyal az is befolyásolta, hogy Jordániában a legmagasabb szinten támogatják a tudományt.

__jordan-holt-tenger.jpg

 

Szólj hozzá